Turška ofenziva naj bi bila usmerjena proti milicam YPG vzhodno od reke Evfrat, ki jih želi potisniti stran od svojih meja. Na to območje pa želi vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji. Foto: Reuters
Turška ofenziva naj bi bila usmerjena proti milicam YPG vzhodno od reke Evfrat, ki jih želi potisniti stran od svojih meja. Na to območje pa želi vrniti do dva milijona od skupno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so trenutno v Turčiji. Foto: Reuters

"Turške oborožene sile ne bodo nikoli dopustile vzpostavitve terorističnega koridorja na svojih mejah. Vse priprave za operacijo so opravljene. Ključno je, da oblikujemo varno območje, ki bo prispevalo k miru in stabilnosti v regiji, in Sircem omogočimo življenje v varnem okolju," je sporočilo turško obrambno ministrstvo.

Turčija ob tem krepi svoje vojaške postojanke ob meji s Sirijo, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu, ki je dodala, da so tanki, vojaki in oklepna vozila prispeli v obmejni mesti Sanliurfa in Kilis, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Turško obrambno ministrstvo pa je danes tvitnilo, da "so končali vse priprave na operacijo" in da je temeljnega pomena vzpostavitev varovanega območja oziroma mirovnega koridorja.

Ni sicer jasno, kako in kdaj naj bi Turčija sprožila ofenzivo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo napovedal, da kmalu in da bodo operacijo izvajali s kopnega in zraka.

Po poročanju turškega dnevnika Hürriyet bi operacijo lahko sprožili v prihodnjih dneh, saj generalštab turške vojske čaka na umik vseh ameriških vojakov z območja. Sprva naj bi prevzeli nadzor nad območjem vzdolž meje v dolžini 120 kilometrov in 30 kilometrov globoko.

"Umik ZDA iz absurdnih neskončnih vojn"

Ameriški vojaki so se v ponedeljek umaknili z dveh nadzornih točk, s tem pa so dali zeleno luč za turški napad na Kurde, ki živijo na severu Sirije. Glede na to, da so Kurdi dolgoletni ameriški zavezniki, ki so ZDA pomagali tudi v boju proti Islamski državi, se v ZDA vrstijo kritike poteze predsednika Trumpa. Celo republikanci, ki mu običajno stojijo ob strani, so odločitev označili za impulzivno in katastrofalno napako.

A Trump je ostal neomajen in pred televizijskimi kamerami odločitev utemeljil kot uresničitev predvolilne obljube, da bo umaknil ZDA iz neskončnih vojn na Bližnjem vzhodu. Dejal je, da razume kritike, med katerimi so tudi njegovi dosedanji zagovorniki, vendar dodal, da jih veliko podpira odločitev.

Trump je dejal, da so ZDA prevzele nase preveč bremen v boju proti Islamski državi, in bil kritičen do evropskih držav, ki ne želijo prevzeti zaprtih skrajnežev iz svojih držav. Foto: Reuters
Trump je dejal, da so ZDA prevzele nase preveč bremen v boju proti Islamski državi, in bil kritičen do evropskih držav, ki ne želijo prevzeti zaprtih skrajnežev iz svojih držav. Foto: Reuters

Splošno mnenje v Washingtonu je, da je Trumpova odločitev najmanj nespametna, v najhujšem primeru pa celo izdaja ameriških nacionalnih interesov, izdaja kurdskih zaveznikov in uničenje verodostojnosti ZDA na Bližnjem vzhodu. Odločitev naj bi pripomogla k vrnitvi Islamske države in bo najbolj koristila Rusiji in režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, še menijo kritiki.

Trump je opozarjal na to, da se je že decembra lani odločil za umik ameriških vojakov iz Sirije. Zaradi tega je tedaj odstopil obrambni minister James Mattis, senator Lindseyju Grahamu iz Južne Karoline pa je uspelo Trumpa prepričati, da si je premislil. Graham, ki je odločen Trumpov zagovornik, je bil v ponedeljek med najostrejšimi kritiki. "Predsednikova impulzivna odločitev je uničila ves doseženi napredek in pahnila regijo v kaos. Upam, da sem jasen, kako kratkovidna in neodgovorna je ta odločitev," je dejal Graham.

Ob tem je napovedal predlog resolucije v senatu, ki bo Trumpa pozvala, naj spremeni odločitev. Graham bo predlagal tudi sankcije proti Turčiji, če napade Kurde, in zamrznitev članstva Turčije v zvezi Nato. Turčija že ima odprta vrata, saj se je iz dveh mejnih postojank na območju predvidene turške invazije umaknilo med 50 in 100 ameriških vojakov, ni pa še jasno, kam jih bo šlo preostalih 1.000 na severovzhodu Sirije.

Turčija pripravljena na ofenzivo na Kurde

Turčiji zagrozil z gospodarskim uničenjem

Trump naj bi se za umik ameriške vojske pred Turki odločil po nedeljskem pogovoru s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ob tem je Kurde "potolažil", da jim ne bo hudega, Erdoganu pa je zagrozil z gospodarskim uničenjem Turčije, če bo Ankara v Siriji potegnila napačne poteze.

Nekateri strokovnjaki sicer opozarjajo, da gre pri dviganju prahu okoli vojakov v Siriji za tipično Trumpovo potezo preusmerjanja pozornosti, tokrat z ustavne obtožbe, ki mu grozi zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, v katerem naj bi pritiskal nanj, da Kijev uvede preiskavo zoper Hunterja Bidna, sina demokratskega politika Josepha.

Nasprotovanje turški vojaški operaciji v Siriji je izrazil tudi Iran, ki je opozoril, da bo takšna akcija "vodila v veliko gmotno in človekoljubno škodo".

Turška lira je po napovedi vojaške operacije v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubila dva odstotka vrednosti in padla na najnižjo raven od začetka septembra.