Erdogan je znova napovedal ofenzivo na sever Sirije. Foto: Reuters
Erdogan je znova napovedal ofenzivo na sever Sirije. Foto: Reuters

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v soboto napovedal, da bi lahko Turčija vsak čas sprožila operacijo "v zraku in po tleh" proti kurdski milici Ljudske zaščitne enote (YPG).

Ob tem je obtožil ZDA, da namerno upočasnjujejo vzpostavljanje varnega območja, za katero sta se dogovorili državi in kamor bi Turčija začela vračati sirske begunce.

Turška tiskovna agencija Anatolija je ponoči poročala, da je v kraj Akcakale na jugovzhodu Turčije ob meji s Sirijo prispelo devet tovornjakov z vojaškimi vozili in avtobus z vojaki. Pripeljali so jih iz glavnega mesta pokrajine Sanliurfa, kjer je bilo marca vzpostavljeno poveljniško središče za dolgo načrtovano ofenzivo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

SDF pripravljen odgovoriti na napad

Kurdski borci nadzirajo območje vzhodno od reke Evfrat ob turško-sirski meji. V odzivu so sporočili, da si želijo stabilnosti, a bodo odgovorili na vsak napad. "Ne bomo odlašali pri spremembi vsakega neizzvanega napada Turčije v vsesplošno vojno na celotni meji za samoobrambo in obrambo svojega ljudstva," je sporočil Mustafa Bali, tiskovni predstavnik Sirskih demokratičnih sil (SDF), kurdsko-arabskega zavezništva.

YPG s podporo ZDA je opravil velik del posla v boju proti džihadistom Islamske države na severu Sirije. Turčija želi milici potisniti stran od svojih meja, obtožuje jih namreč povezav z Delavsko stranko Kurdistana v Turčiji, ki jih Ankara obravnava za teroristično organizacijo.

Turčija bi na sever Sirije vrnila dva milijona beguncev

Turčija si prav tako že dalj časa prizadeva za vzpostavitev varnega območja na severu Sirije pod njenim nadzorom, kamor nameravajo vrniti do dva milijona sirskih beguncev. V državi je trenutno 3,6 milijona sirskih beguncev, ki so pobegnili pred državljansko vojno.

Nemški notrani minister Horst Seehofer je danes pozval EU, naj stori več pri podpori Turčiji, da se izogne novi begunski krizi, ki bi lahko bila "še večja kot pred štirimi leti", poroča Deutsche Welle.

Erdogan: Američani so prepočasni

ZDA in Turčija sta na severovzhodu Sirije septembra izvedli skupne patrulje. Foto: Reuters
ZDA in Turčija sta na severovzhodu Sirije septembra izvedli skupne patrulje. Foto: Reuters

Ankara in Washington sta se avgusta dogovorila za vzpostavitev varnega območja na meji med Sirijo in Turčijo. Erdogan zdaj ZDA obtožuje, da vzpostavljanje območja poteka prepočasi. Zaveznici v NATU se ob tem ne strinjata, kako daleč v Sirijo naj bi se razprostiralo varno območje in kdo naj bi ga nadziral.

Načete odnose med državama je dodatno zaostril poziv ameriškega diplomata na turško zunanje ministrstvo. Uradni uporabniški račun ameriškega veleposlaništva v Turčiji je namreč všečkal tvit, v katerem piše, da mora biti Turčija pripravljena na politični prostor brez Devleta Bachelija, nedavno obolelega voditelja nacionalistične stranke.