Hašokdži je bil umorjen leta 2018 na savdskem konzulatu v Carigradu. Foto: Reuters
Hašokdži je bil umorjen leta 2018 na savdskem konzulatu v Carigradu. Foto: Reuters

RSF v prijavi, ki jo mora v skladu z nemškim zakonom o univerzalni jurisdikciji obravnavati tožilstvo, očita Savdski Arabiji pregon Hašokdžija, ki je bil nato umorjen na savdskem konzulatu v Carigradu oktobra 2018, in več desetih drugih novinarjev.

ZDA so pretekli teden objavile zaupno poročilo, v katerem so ameriški obveščevalci prišli do sklepa, da je Hašokdžijev umor odobril princ Mohamed bin Salman. Savdske oblasti so zavrnile poročilo in vztrajajo, da je bil Hašokdži ubit v operaciji, v katero prestolonaslednik ni bil vpleten.

Opozarjajo tudi na druge primere

V RSF-ju pa pravijo, da so zbrali dokaze o državni politiki napadov in utišanja novinarjev, ki so jih posredovali sodišču v Karlsruheju. V poročilu omenjajo primere 34 drugih novinarjev, ki so zaprti v Savdski Arabiji, med drugim bloger Raif Badavi, ki je v zaporu od leta 2012 zaradi žaljenja islama.

"Pozivamo nemško tožilstvo, naj zavzame stališče," je dejal generalni sekretar RSF-ja Christophe Deloire. "Nihče ne sme biti nad mednarodnim pravom, še posebej, če gre za zločine proti človečnosti," je dodal.