Številne organizacije so Bidna pozvale, naj Salmanu omeji vsaj potovanje v ZDA, podobno kot je storil Trump za druge ljudi, ki so bili vpleteni v umor. Foto: Reuters
Številne organizacije so Bidna pozvale, naj Salmanu omeji vsaj potovanje v ZDA, podobno kot je storil Trump za druge ljudi, ki so bili vpleteni v umor. Foto: Reuters

Čeprav so ameriški obveščevalci ugotovili, da je Salman neposredno odobril umor disidenta Hašokdžija, se je predsednik Biden odločil, da prestolonaslednika Savdske Arabije ne bo neposredno kaznoval. To je prvič, da so ZDA javno okrivile Salmana, ki svojo vpletenost v umor sicer zanika.

Sorodna novica Hašokdžijev umor naročil savdski prestolonaslednik

Bidnova ekipa za državno varnost mu je namreč svetovala, da dediču savdske krone formalno ni mogoče prepovedati vstopa v ZDA ali pa ga kazensko ovaditi, ne da bi skrhali odnos z enim od ključnih ameriških arabskih zaveznikov, poroča The New York Times.

Bidnova odločitev je razočarala skupnost, ki si v ZDA prizadeva za človekove pravice, pa tudi člane njegove stranke, ki so se v času Trumpove administracije pritoževali, da ZDA Mohamedu Bin Salmanu popuščajo. Omenjeni skupini sicer odobravata to, da je Biden uradne obveščevalne ugotovitve javno objavil, a menijo, da bi moral storiti več, da bi savdski prestolonaslednik za svoje dejanje odgovarjal.

ZDA: Brez sankcij za savdskega prestolonaslednika

Med sankcijami t. i. "prepoved Hašokdži"

Številne organizacije so Bidna pozvale, naj Salmanu omeji vsaj potovanje v ZDA, podobno kot je storil Trump za druge ljudi, ki so bili vpleteni v umor. Kako ravnati s prestolonaslednikom, je bilo najtežje vprašanje za Bidnovo administracijo, saj so sankcije proti vladarjem držav redke. ZDA še niso sankcionirale državnega voditelja katere od svojih zaveznic.

Ti ukrepi vključujejo prepoved potovanja nekdanjemu vodji obveščevalne službe Savdske Arabije, ki je bil vpleten v umor Hašokdžija, pa tudi tamkajšnjim silam za hitro posredovanje in enoti savdske kraljeve garde, ki ščiti princa Salmana in je pod njegovim neposrednim nadzorom.

"Tisti, ki so vpleteni v grozljivo smrt Džamala Hašodžija, morajo odgovarjati," je dejala ameriška ministrica za finance Janet Yellen. Sankcije pomenijo zamrznitev premoženja v ZDA in prepoved poslovanja s tistimi, ki so jih doletele.

ZDA ne želijo prekiniti odnosov s pomembno zaveznico na Bližnjem vzhodu, s katero delijo številne interese. Na fotografiji državni sekretar ZDA Antony Blinken. Foto: Reuters
ZDA ne želijo prekiniti odnosov s pomembno zaveznico na Bližnjem vzhodu, s katero delijo številne interese. Na fotografiji državni sekretar ZDA Antony Blinken. Foto: Reuters

Blinken je uvedel tudi nove sankcije, imenovane "prepoved Hašokdži", s katerimi želi omejiti dostop do vizuma za ljudi, ki sodelujejo pri državno podprtem nadlegovanju ali pridržanju disidentov in novinarjev po vsem svetu. Kot je napovedal Blinken, bodo na seznam najprej uvrstili 76 prebivalcev Savdske Arabije.

"Zaradi varnosti vseh znotraj meja ZDA tisti, ki napadajo oporečnike v imenu tujih vlad, ne bodo smeli priti v ZDA," je sporočil državni sekretar Antony Blinken.

Pristojni navajajo, da je to del prizadevanja za oblikovanje nove kategorije kršitev človekovih pravic, imenovane "eksteritorialna represija". Gre za primere, ko poskušajo Rusija, Kitajska in celo države zaveznice ZDA, kot je Turčija, utišati kritike, ki živijo v Evropi, ZDA ali drugje. ZDA bodo odslej v svojih letnih poročilih o človekovih pravicah po svetu tudi pozorno spremljale in dokumentirale vse programe Savdske Arabije ali katere koli druge tuje vlade, namenjene nadzorovanju, nadlegovanju ali napadom na oporečnike ali novinarje.

ZDA ne želijo prekiniti odnosov s pomembno zaveznico na Bližnjem vzhodu, s katero delijo številne interese. Želi pa Biden na novo zastaviti odnose z državo, ki naj ji Washington ne bi več gledal skozi prste glede kršitev človekovih pravic, kot se je dogajalo zadnja štiri leta pod vlado Donalda Trumpa.

Biden je med drugim že odvzel podporo ZDA vojaški ofenzivi koalicije držav pod vodstvom Savdske Arabije za napade na šiitske Hutije v Jemnu.

Iz tajnega poročila je razvidno, da so operacijo proti Hašokdžiju usmerjali s savdskega veleposlaništva v Istanbulu. Salman vsakršno vpletenost v umor zanika. Foto: AP
Iz tajnega poročila je razvidno, da so operacijo proti Hašokdžiju usmerjali s savdskega veleposlaništva v Istanbulu. Salman vsakršno vpletenost v umor zanika. Foto: AP

Odziv Savdske Arabije

Že nekaj minut po tem, ko so v ZDA izdali poročilo o umoru, so se na Twitterju pojavili zapisi savdskih uporabniških računov "Vsi smo Mohamed Bin Salman."

"Kraljevina Savdska Arabija v celoti zavrača negativno, napačno in nesprejemljivo oceno v poročilu, ki se nanaša na vodstvo kraljevine, in ugotavlja, da vsebuje netočne podatke in sklepe," je zapisano v izjavi za javnost, ki jo je nekaj ​​ur po objavi novih sankcij izdalo savdsko ministrstvo za zunanje zadeve.

Sorodna novica V Turčiji se je začelo sojenje v odsotnosti za umor Džamala Hašokdžija

"Resnično žalostno je, da so izdali to poročilo z neupravičenimi in netočnimi zaključki, medtem ko je kraljestvo ta gnusni zločin jasno obsodilo, vodstvo kraljevine pa je storilo vse potrebno, da se taka tragedija ne bi nikoli več ponovila," so še dodali in opozorili, da so na savdskih sodiščih že potekale sodbe v zvezi z umorom Hašokdžija. Savdska Arabija je zaprla osem ljudi, ki jih je obsodila na od sedem do 20 let zapora.

V izjavi so zatrdili še, da so odnosi med ZDA in Savdsko Arabijo še vedno močni.

Umor iz leta 2018

V petek je bilo objavljeno poročilo ameriških obveščevalnih agencij o umoru Hašodžija leta 2018 v Turčiji, ki trdi, da je umor odobril Salman. Gre za oceno obveščevalne agencije CIE, ki je bilo doslej tajno.

Iz poročila je razvidno, da so operacijo proti Hašokdžiju usmerjali s savdskega veleposlaništva v Istanbulu, umor pa je ukazal Salman. Hašokdži je v konzulat vstopil 2. oktobra 2018, da bi pridobil dokumente, ki jih je za poroko s svojo turško zaročenko potreboval zaradi nove zakonodaje, a ga je s partnerko, ki je čakala pred vrati, pričakala skupina ljudi, ki ga je umorila.

Savdska vlada je sprva trdila, da je 59-letni novinar, ki je bil kritičen do savdskih oblasti, veleposlaništvo zapustil nepoškodovan, a v nekaj dneh je prišla resnica na dan. Novinarjevih posmrtnih ostankov sicer nikoli niso našli, umor pa je zaostril odnose med ZDA in njeno zaveznico Savdsko Arabijo.

Trumpova administracija je ukrepala proti 17 članom te ekipe, ki jim je med drugim prepovedala potovanje v ZDA.