Boji v pokrajini Idlib potekajo že več mesecev, zaradi njih pa je razseljenih skoraj milijon ljudi. Foto: Reuters
Boji v pokrajini Idlib potekajo že več mesecev, zaradi njih pa je razseljenih skoraj milijon ljudi. Foto: Reuters

Novico o sestrelitvi je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Sirsko letalo L-39 je sestrelil turški F-16, letalo pa je potem strmoglavilo na območju pod nadzorom režima južno od uporniške trdnjave Idlib. Pilot je umrl. Kot je še sporočil observatorij, je bilo v napadu sirskih sil na mesto Idlib medtem ubitih devet civilistov.

Turčija je v nedeljo, potem ko je v letalskem napadu na turške sile umrlo 34 vojakov, sprožila vojaško operacijo proti sirskim vladnim silam na obmejnem območju, kjer Ankara podpira nekatere uporniške skupine. Sirske vladne sile so ob pomoči Rusije decembra lani začele silovito ofenzivo za zavzetje zadnje večje uporniške trdnjave na severu države, zaradi katere je šlo na beg skoraj milijon ljudi. Umrlo je več kot 470 civilistov.

Sorodna novica EU na pomoč Grčiji tudi s 700 milijoni evrov: "Grške skrbi so naše skrbi"

Po navedbah observatorija je bilo od minulega tedna v turških napadih ubitih 93 sirskih vojakov, deset borcev libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in štirje proiranski borci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne bomo se prenehali boriti proti terorizmu zaradi begunskega problema," je med obiskom v Helsinkih dejal ruski zunanji minister Sergej Lavrov in zatrdil, da Rusija ne namerava zmanjšati svoje vojaške navzočnosti v Siriji.

Nemška kanclerka Angela Merkel pa je danes o razmerah v Idlibu po telefonu govorila z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Izrazila sta upanje, da bosta Putin in turški predsednik Recep Tayyip Erodgan na četrtkovem srečanju v Moskvi našla rešitev za nastalo situacijo, ki je pripeljala do neposrednih spopadov med turško in sirsko vojsko.