Erdogan in Putin sta dogovor sklenila po šestih urah. Foto: Reuters
Erdogan in Putin sta dogovor sklenila po šestih urah. Foto: Reuters

Na tretjem letošnjem srečanju sta po šesturnih pogovorih sporočila tudi, da bodo v Idlibu, še zadnji uporniški trdnjavi v Siriji, vzpostavili varnostno območje za civiliste.

Rusija in Turčija, ki v sirski državljanski vojni podpirata nasprotni strani, se medsebojno obtožujeta za kršitve krhke prekinitve ognja v Idlibu, za katero sta se dogovorili leta 2018. V skladu z dogovorom je Turčija v tej pokrajini vzpostavila 12 opazovalnih točk, da bi preprečila ofenzivo režimskih sil in nov begunski val čez sirsko-turško mejo.

Toda sirski režim je odločen, da bo prevzel nadzor nad tem delom ozemlja in decembra lani je sprožil ofenzivo, ki je v beg pognala skoraj milijon civilistov. Ankara je zaradi tega odprla meje proti EU-ju.

Turški predsednik Erdogan je nedavno dejal, da je Turčija sirskim beguncem odprla vrata v Evropo, kar pa ne drži. Foto: Reuters
Turški predsednik Erdogan je nedavno dejal, da je Turčija sirskim beguncem odprla vrata v Evropo, kar pa ne drži. Foto: Reuters

V zadnjih tednih pa je bilo v spopadih v Idlibu ubitih tudi več deset turških vojakov. Turčija je zato minuli konec tedna sprožila prvo neposredno operacijo proti silam sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Grožnje z odprtjem meje

Turški notranji minister Süleyman Soylu je pred srečanjem opozoril, da bo Turčija odprla meje s Sirijo za prebežnike, ki želijo v Evropo, če se bo nasilje v tej državi nadaljevalo.

Sporočil je, da so na reko Marico na meji z Grčijo zjutraj napotili 1000 pripadnikov posebnih policijskih enot s popolno opremo, ki bodo poskušali preprečiti grškim oblastem, da bi ljudi potiskale nazaj na turško stran. Grkom je očital, da grdo ravnajo z ljudmi, in dejal, da Turčija tega ne bo dopustila.

Opozoril je tudi, da bodo odprli meje s Sirijo. "V Idlibu in na turških mejah je trenutno v težkih razmerah tri in pol milijone ljudi. Nadaljevanje nečloveških dejanj (sirskega) režima bo pomenilo, da se bodo mejna vrata odprla," je dejal Soylu v turškem obmejnem mestu Edirne, kjer se je pretekle dni nabralo več tisoč prebežnikov, ki želijo v Evropo.

"Na koncu se bodo vsi napotili v Evropo," je dejal turški minister, pri čemer je dodal, da ne gre za grožnjo ali izsiljevanje.

V letalski napadih Rusije umrlo 15 civilistov

V ruskih letalskih napadih v Idlibu je bilo ubitih najmanj 15 civilistov, vključno z otrokom, je sporočila sirska nevladna organizacija Observatorij za človekove pravice.

Razmere na turško-grški meji so že nekaj dni zaostrene. Foto: Reuters
Razmere na turško-grški meji so že nekaj dni zaostrene. Foto: Reuters

Tarča napada, ki se je zgodil nekaj po polnoči, je bilo po navedbah organizacije območje zunaj mesta Maaret Misrin, kjer so se zadrževali številni razseljeni Sirci. Na prizorišču so od dveh velikih stavb ostale le ruševine. Število umrlih bi lahko še naraslo, saj so številni ranjeni v kritičnem stanju.

Sirske režimske sile ob podpori Rusije od decembra vodijo operacijo za zavzetje Idliba.

Zaradi spopadov je domove zapustilo že skoraj milijon ljudi, pretežno žensk in otrok. Še pred začetkom ofenzive je bila pokrajina Idlib dom trem milijonom ljudem, od katerih jih je približno polovica tja pribežala iz drugih delov od vojne razdejane države.

Evroposlanci pozivajo k pomoči Grčiji

Slovenski evroposlanci iz Evropske ljudske stranke (EPP) so na pobudo Romane Tomc s še 40 kolegi v pismu Evropski komisiji in Svetu EU-ja izrazili zaskrbljenost nad zaostrovanjem prebežniške krize na grško-turški meji in morebitnim stopnjevanjem krize po vsej Evropski uniji.

Poleg Tomčeve (EPP/SDS) so pismo podpisali Milan Zver (EPP/SDS), Ljudmila Novak (EPP/NSi) in Franc Bogovič (EPP/SLS).

Pozvali so k pomoči Grčiji in novemu evropskemu dogovoru o azilni politiki. Dosedanje ukrepe EU-ja glede azilne politike je Tomčeva označila za zgrešene, pometanje težav pod preprogo pa težav ni odpravilo, ampak jih je le še povečalo.