Izpustitev Doume prihaja pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Foto: Reuters
Izpustitev Doume prihaja pred predsedniškimi volitvami prihodnje leto. Foto: Reuters

"Rad bi rekel, da sem srečen po desetih letih, a iskreno povedano, ne bom praznoval, dokler ne bodo izpuščeni vsi," je po prihodu iz zapora dejal Douma in izrazil upanje, da se bo to zgodilo kmalu.

Douma je bil med vodilnimi osebnostmi množičnih prodemokratičnih protestov, ki so leta 2011 vodili do strmoglavljenja dolgoletnega egiptovskega voditelja Hosnija Mubaraka. Po pridržanju pred desetimi leti zaradi sodelovanja pri protestih proti Mubaraku so ga leta 2015 obsodili na 25 let zapora in leta 2019 to kazen zmanjšali na 15 let.

Kot še nekateri drugi egiptovski politični aktivisti, je bil Douma po poročanju Al Džazire obsojen na zaporno kazen pod Mubarakom, poznejšim vladajočim vojaškim svetom, nekdanjim predsednikom Mohamedom Morsijem in nato še pod Al Sisijem.

Prejšnji mesec so oblasti iz zapora izpustile aktivista za človekove pravice Patricka Zakija in odvetnika Mohameda Al Bakerja, potem ko ju je pomilostil Al Sisi.

Od leta 2021 je Egipt sprejel več ukrepov in potez, ki so po navedbah oblasti namenjeni obravnavi vprašanja človekovih pravic. Maja letos so oblasti začele nacionalni dialog, katerega namen je spodbuditi razpravo o politični, socialni in gospodarski prihodnosti države.

Kritiki oblasti menijo, da gre le za kozmetične ukrepe, saj se aretacije in zatiranje aktivistov nadaljujejo še naprej. Tako v zaporu še vedno ostaja eden najvidnejših aktivistov Ala Abdel Fatah in še številni drugi.

Po podatkih egiptovskih zagovornikov človekovih pravic so od aprila lani oblasti z velikim pompom izpustile tisoč političnih zapornikov, a so jih v tem času zaprle več kot tri tisoč.

Izpustitev Doume je pozdravil levičarski politik Hamdin Sabahi in se predsedniku zahvalil za pomilostitev. "Upam, da bomo nadaljevali po tej poti, dokler Egipt ne postane država brez zapornikov vesti," je dejal Sabahi.