Al Sisi je pohvalil varnostne razmere v državi. Foto: EPA
Al Sisi je pohvalil varnostne razmere v državi. Foto: EPA

"Egipt je, zahvaljujoč svojim velikim ljudem in svojim zvestim možem, postal oaza varnosti in stabilnosti v regiji," je al Sisi zapisal na svojem Facebooku.

Izredno stanje so v Egiptu razglasili aprila 2017 po dveh krvavih bombnih napadih na koptski cerkvi v Tanti in Aleksandriji, v katerih je bilo ubitih več kot 40 ljudi, več sto pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napada je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Krvava napada na koptsko manjšino, ki predstavlja približno deset odstotkov med okoli 90 milijoni prebivalcev Egipta, sta se zgodila na cvetno nedeljo, na katero kristjani praznujejo prihod Jezusa v Jeruzalem, kar je uvod v velikonočni teden.

Izredne razmere so v Egiptu močno razširile pooblastila policije za aretacije, nadzor in uvedbo omejitev svobode gibanja. Nevladne organizacije za človekove pravice so redno kritizirale napade na temeljne svoboščine v okviru izrednega stanja v državi, kjer al Sisi od prihoda na oblast leta 2013 izvaja ostro represijo proti kakršni koli obliki opozicije.