Islamska država je med letoma 2014 in 2017 zavzela približno tretjino ozemlja Iraka. Foto: Reuters
Islamska država je med letoma 2014 in 2017 zavzela približno tretjino ozemlja Iraka. Foto: Reuters

V ponedeljek so na smrt z obešanjem obsodili 37-letnega Mustafo Mohammeda Ibrahima, v nedeljo pa še tri druge francoske državljane: Kevina Gonota, Leonarda Lopeza in Salima Machouja, poroča Al Džazira. Na razsodbo se sicer lahko še pritožijo.

Vse štiri obsojence je skupaj z drugimi 280 iraškimi in tujimi ujetniki iraškim oblastem izročilo kurdsko-arabsko zavezništvo s podporo ZDA, Sirske demokratične sile (SDF). Še petim Francozom naj bi sodili junija.

Francosko zunanje ministrstvo je v izjavi sporočilo, da spoštuje suverenost Iraka in da morajo člani IS-ja "odgovarjati za svoje zločine", vendar je izrazilo tudi nasprotovanje smrtni kazni.

Francoska vlada je večkrat zavrnila možnost vrnitve francoskih borcev IS-ja in njihovih žena v domovino, sprejeli so le nekaj njihovih otrok. Zunanji minister Jean-Yves Le Drian je borce označil za sovražnike naroda, ki morajo pravici odgovarjati v Siriji ali Iraku.

Za zdaj v Iraku še niso usmrtili nobenega tujega borca IS-ja

Iraška sodišča so sodila že več sto tujcem in mnoge obsodila na smrtno kazen ali dosmrtni zapor, vendar doslej po poročanju Al Džazire še niso usmrtili nobenega izmed tujih članov Islamske države.

Irak je sicer peta država na svetu po številu izvedenih smrtnih kazni, lani so jih po podatkih Amnesty International izvedli najmanj 52. Največ smrtnih kazni sicer izvedejo na Kitajskem, sledijo Iran, Savdska Arabija, Vietnam, Irak, Egipt in ZDA.

HRW: Priznanja, pridobljena z mučenjem

Humanitarne skupine kritizirajo sodne procese v Iraku, ki se po njihovih trditvah pogosto zanašajo na posredne dokaze ali priznanja, pridobljena z mučenjem.

Direktor programa za terorizem in boj proti njemu pri Human Rights Watch (HRW), Nadim Houry, opozarja, da iraške oblasti ne izvajajo poglobljenih preiskav. "Obiskali smo iraške zapore in videli huda mučenja, običajno za pridobitev priznanja," Houry opozarja, da nikogar ne bi smeli premestiti v državo, kjer obstaja velika možnost mučenja.

Iraški zapori so bili v preteklosti večkrat uporabljeni za prostor za usposabljanje borcev IS-ja, med drugim tudi sedanjega voditelja skrajne skupine Abuja Bakra Al Bagdadija.