Številne ženske v Iranu protestirajo proti obveznemu nošenju naglavne rute in drugim oblikam diskriminacije žensk v državi. Foto: EPA
Številne ženske v Iranu protestirajo proti obveznemu nošenju naglavne rute in drugim oblikam diskriminacije žensk v državi. Foto: EPA

Oblasti so ju pridržale v okviru preiskave, ki je pod drobnogled vzela njune – po njihovi oceni – provokativne objave na družbenih medijih.

Gaziani je znana kot glasna kritičarka zatiranja protestov, ki se zadnje mesece odvijajo po Iranu, pridržali pa so jo zaradi spodbujanja in podpiranja izgredov in komuniciranja z opozicijskimi mediji, je v nedeljo poročala iranska tiskovna agencija IRNA.

52-letna filmska zvezdnica je že nakazala, da jo je tožilstvo pozvalo na zaslišanje, nakar je na družbenem omrežju Instagram objavila posnetek, na katerem si je snela v državi obvezen hidžab oziroma naglavno ruto. "Morda bo to moja zadnja objava," je zapisala pozno v soboto. "Od tega trenutka naprej ne glede na to, kaj se bo zgodilo z mano, vedite, da sem kot vedno do zadnjega diha na strani iranskega ljudstva," je dodala.

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."

Nekoliko za njo je bila v okviru iste preiskave aretirana tudi Riahi. 60-letna igralka, ki je nastopila v nizu nagrajenih filmov, je septembra dala intervju za televizijo Iran International s sedežem v Londonu, med katerim ni nosila naglavne rute. Izrazila je solidarnost s protesti in nasprotovanje obveznemu nošenju hidžaba.

Kapetan nogometne reprezentance: Razmere niso dobre

Podporo protestom je izrazilo več vidnih Irank in Irancev. V nedeljo je tako Ehsan Hadžsafi, kapetan iranske nogometne reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, dejal, da "moramo sprejeti, da razmere v njihovi državi niso dobre in da njihovi ljudje niso srečni".

Vodja iranske boksarske zveze Hosein Soori pa je napovedal, da se ne bo vrnil v Iran po turnirju v Španiji, in sicer zaradi nasilnega zatiranja protestov v domovini, poroča BBC.

Iransko vodstvo se s protesti spopada že vse od septembrske smrti 22-letne Mahse Amini, ki jo je pred tem aretirala t. i. moralna policija zaradi domnevnega nepravilnega nošenja naglavne rute. Oblasti proteste označujejo za izgrede in obtožujejo zahodne države, da jih spodbujajo.

Protesti so se nadaljevali tudi prejšnji konec tedna. V pretežno kurdskem mestu Mahabad na severozahodu Irana je po navedbah očividcev izbruhnilo nasilje. V mesto naj bi prišle okrepljene enote policije in varnostnih sil, ki naj bi tudi streljale na protestnike, poroča nemška tiskovna agencija DPA, ki dodaja, da o morebitnih žrtvah ni poročil.

Do zdaj naj bi v protestih umrlo okoli 400 protestnikov, 16.800 naj bi jih bilo aretiranih. Najmanj pet protestnikov je bilo obsojenih na smrt, še poroča BBC.

V Iranu so aretirali znani igralki