Protesti v podporo iranskim ženskam potekajo tudi v več mestih po svetu. Foto: EPA
Protesti v podporo iranskim ženskam potekajo tudi v več mestih po svetu. Foto: EPA

Kot piše BBC, je bil to protest proti iranskemu vrhovnemu voditelju ajatoli Aliju Hameneju. Pokazali so njegovo fotografijo, okoli katere je bil narisan ogenj.

Na zaslonu se je pojavila tudi fotografija 22-letne iranske Kurdinje Mahse Amini, ki jo je septembra zaprla teheranska moralna policija, ker naj si ne bi pravilno zakrila las. Amini je nato v priporu 16. septembra umrla, njena smrt pa je sprožila množične proteste po vsej državi. Med hekerskim napadom so po televiziji pokazali tudi fotografije še treh žensk, ki so umrle med protesti, zraven pa so bili napisi, kot so "Pridružite se nam in se uprite" in "Kri naše mladine polzi z vaših tac".

Vdor je trajal le nekaj sekund, nato je televizija prekinila predvajanje. Napad je izvedla skupina Adalat Ali oziroma Alijeva pravica.

Predsednik države Ebrahim Raisi je ob začetku študijskega leta obiskal študentke na univerzi v Teheranu. Foto: EPA
Predsednik države Ebrahim Raisi je ob začetku študijskega leta obiskal študentke na univerzi v Teheranu. Foto: EPA

Kot dodaja BBC, so primeri takšnega upora proti ajatoli izredno redki, saj ima v Iranu praktično neomejeno moč, a prebivalci vse glasneje zahtevajo spremembe. V soboto se je tako na družbenih omrežjih pojavil tudi videoposnetek, na katerem so študentke na univerzi v Teheranu med obiskom predsednika države Ebrahima Raisija vzklikale: "Poberi se!"

Nove smrtne žrtve protestov

Protesti po državi pa se nadaljujejo. V mestu Sanandaj sta bila ubita dva človeka, v Mašhadu pa je neka ženska podlegla ranam zaradi strela v vrat.

V petek so iranske oblasti izdale forenzično poročilo, v katerem so zapisale, da je bila za Mahso Amini usodna bolezen, ne udarci v glavo ter okoliščine v času policijskega pridržanja. Iran so nato pretresle smrti še več najstnic – v Teheranu so našli truplo 16-letne Nike Šaharami, ki se je udeležila protestov po smrti Mahse Amini, in 16-letne Sarine Esmailzadeh, ki je po navedbah nevladne organizacije Amnesty International umrla 30. septembra, potem ko so jo teden dni pred tem s palicami hudo pretepli po glavi.

Po trditvah človekoljubnih organizacij je od začetka protestov v Iranu 17. septembra umrlo že več kot 150 ljudi.

Krizni sestanek

Tamkajšnje politično vodstvo se je zaradi dogajanja sešlo na kriznem sestanku, ki so se ga po podatkih predsedniškega urada udeležili iranski predsednik Ebrahim Raisi, predsednik parlamenta in vodja sodstva. V skupni izjavi za javnost, ki jo je objavil predsedniški urad, so pozvali ljudi, naj ohranijo narodno enotnost in se uprejo "sovražnim spletkam" sovražnikov islamskega sistema.

Kritike iz Berlina

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je ostro obsodila iransko vodstvo. "Kdor na ulicah pretepa ženske in dekleta, ugrablja ljudi, ki želijo le svobodno živeti, jih samovoljno aretira in obsodi na smrt, je na napačni strani zgodovine," je dejala za nedeljski časnik Bild am Sonntag. Napovedala je, da bo Evropska unija prepovedala vstop odgovornim za zatiranje protestov in zamrznila njihovo premoženje v EU-ju.

Protesti v Iranu
Protesti v Iranu