Protesti po Iranu potekajo že pet tednov. Foto: Reuters
Protesti po Iranu potekajo že pet tednov. Foto: Reuters

Načelnik policije v provinci Sistan in Balučistan Ahmed Taheri je po poročanju iranske tiskovne agencije IRNA dejal, da so protestniki v mestu Zahedan metali kamenje in napadali banke.

Državna televizija je poročala, da je po petkovih molitvah v mestu protestiralo do 300 ljudi, pokazala je posnetke banke in trgovine z razbitimi okni.

Na družbenih omrežjih pa se širijo posnetki, ki kažejo tisoče protestnikov, ki vzklikajo "smrt diktatorju", s čimer mislijo na vrhovnega voditelja ajatolo Alija Hameneja, pa tudi "smrt basidžem", pripadnikom prostovoljne provladne milice basidž, ki sodeluje pri zatiranju protestov in napadih na protestnike. Reuters sicer poroča, da ni mogel preveriti avtentičnosti omenjenih posnetkov.

Sorodna novica Jeza v Iranu naj bi prežemala vse dele družbe. "Želimo biti normalna država."

V Zahedanu so po podatkih organizacije Amnesty International v nasilnem zatrtju 30. septembra varnostne sile ubile najmanj 66 ljudi. Vodilni sunitski klerik v mestu Molavi Abdolhamid je dejal, da bi morale oblasti prevzeti odgovornost za te smrti. Predstavniki oblasti, tudi vrhovni voditelj, so "vsi odgovorni pred Bogom", je dejal.

Državni mediji so takrat poročali, da so "neidentificirani oboroženi posamezniki" začeli streljati na policijsko postajo, varnostne sile pa so vrnile ogenj. V provinci ob Pakistanu in Afganistanu so močno dejavni sunitski muslimani proti iranski vladi pretežno šiitske države.

Medtem je v Teheranu klerik Ahmad Katami, pripadnik trde struje, pozval k ostremu pregonu "izgrednikov, ki so izdali državo in nalili vodo na sovražnikov mlin".

"Prevaranim otrokom so dejali, da če bodo vztrajali na ulicah teden dni, bo režim padel. Kar sanjajte," je Katami dejal v petek.

Iranske oblasti so za nemire v državi, ki sledijo smrti 22-letnice po tem, ko jo je pridržala t. i. moralna policija zaradi neprimernega nošenja obvezne naglavne rute, obtožile "nasilneže", ki da so povezani s "tujimi sovražniki".

Protesti, ki potekajo že pet tednov, so največji izziv za oblasti po revoluciji leta 1979. Protestniki pozivajo k padcu Islamske republike, a ne zdi se, da bi bili blizu cilju.

Posnetki na družbenih omrežjih medtem kažejo proteste tudi v Tabrizu na severozahodu in Isfahanu v osrednjem delu države, tudi Teheranu.

Aktivisti pravijo, da je bilo v nemirih do zdaj ubitih 244 protestnikov, med njimi tudi 32 mladoletnikov. Ubitih naj bi bilo tudi 28 pripadnikov varnostnih sil, aretiranih pa naj bi bilo več kot 12.570 ljudi, in sicer v 114 mestih in 822 univerzah, sporočajo aktivisti.