Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ljudje na ulicah so opozarjali, da je nova vlada "grožnja svetovnemu miru" in da je treba izraelsko demokracijo rešiti pred Netanjahujem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reforma bi navadni večini v izraelskem parlamentu omogočila razveljavitev sodb vrhovnega sodišča in odpravila pooblastilo sodišča, da posameznikom s kazensko evidenco prepove opravljanje visokih funkcij. Vlada medtem trdi, da skuša zamejiti preseganje pristojnosti sodnikov.

Protestov, ki so potekali peto soboto zapored, se je na dveh različnih lokacijah v Tel Avivu udeležilo približno 60.000 ljudi, še 40.000 pa drugje po državi, poroča časopis Jerusalem Post.

V Modiinu, ki leži med Jeruzalemom in Tel Avivom, so se protestniki zbrali pred domom pravosodnega ministra Jariva Levina, avtorja predlagane pravosodne reforme.

Udeleženci pohoda so nosili izraelske zastave in napise v hebrejščini in angleščini, s katerimi so obsodili napad na delitev oblasti in na temeljna načela demokracije. Lokalni mediji poročajo, da so ljudje protestirali v okoli 20 mestih po državi.

Med protestniki v Hajfi je bil tudi nekdanji izraelski premier Jair Lapid. Napovedal je, da bodo "rešili" državo, češ da ne želijo živeti v nedemokratični državi, poroča Al Džazira.

Protesti v Izraelu potekajo vsako soboto zvečer, odkar je Netanjahujeva vlada, ki velja za najbolj desno in versko usmerjeno v zgodovini države, decembra prevzela položaj. Netanjahu je spet postal premier, čeprav proti njemu poteka sojenje zaradi obtožb o korupciji.