Benjamin Netanjahu je obljubil hiter in odločen odziv na napada v Jeruzalemu. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu je obljubil hiter in odločen odziv na napada v Jeruzalemu. Foto: Reuters

Napada v Jeruzalemu, v katerih je umrlo sedem ljudi, pet pa je ranjenih, sta se zgodila po četrtkovi raciji izraelske vojske na okupiranem Zahodnem bregu, v kateri je bilo ubitih devet Palestincev.

Netanjahu je v soboto zvečer zato sklical varnostni kabinet, po katerem je napovedal hiter in odločen odziv na zadnje dogodke. "Ne želimo zaostrovati razmer, a pripravljeni smo na vse scenarije," je dejal. Obljubil je, da bodo oblasti pospešile izdajo dovoljenj za posedovanje orožja za izraelske državljane, s katerim se bodo lažje ubranili pred morebitnimi uličnimi napadi.

Napovedal je tudi, da bodo skušali zaseči čim več "nezakonitega orožja". Kot je dodal, bodo domove domnevnih napadalcev takoj zaprli, nato pa jih uničili, da bi s tem "zadali dodaten udarec tistim, ki podpirajo terorizem". Napovedal je tudi nove korake za okrepitev sicer nezakonitih izraelskih naselbin na Zahodnem bregu, a glede tega ni ponudil podrobnosti.

Iz njegovega kabineta so nato še sporočili, da bodo ukinili tudi socialne transferje družinam napadalcev, poroča Al Džazira. Napovedan ukrep bo najverjetneje veljal predvsem za Palestince z izraelskim državljanstvom in Palestince s statusom rezidenta v vzhodnem
Jeruzalemu.

Izraelska vojska je na zasedeni Zahodni breg poslala okrepitve.

Dopisnik Al Džazire iz Jeruzalema je ob tem dodal, da je izraelska vojska že zdaj spodbujala vse državljane, ki so že imeli dovoljenje za nošenje orožja, naj ga uporabljajo. Ukrepe proti palestinskim družinam je označil kot "kolektivno kazen", ki pomeni jasno kršenje človekovih pravic.

Izraelska vojska in policija sta še okrepili varnost. Foto: Reuters
Izraelska vojska in policija sta še okrepili varnost. Foto: Reuters

Poznavalci opozarjajo, da bi lahko spodbujanje k oboroževanju v že tako nemirno regijo prineslo le še več nasilja, a dodajajo, da Netanjahuja k temu silijo skrajni člani njegovega varnostnega kabineta, predvsem minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir. Izrael namreč trenutno vodi najbolj skrajno desna vlada v zgodovini države. Ben-Gvir je v soboto jasno povedal, da si prizadeva za razširitev dovoljenj za orožje, ob tem pa dodal, da zagovarja smrtno kazen za "teroriste". "Hočem orožje na ulicah. Hočem, da se izraelski državljani lahko sami branijo," je dejal.

Pozivi k umiritvi razmer

Mednarodna skupnost je po napadih pozvala k umiritvi razmer. "Evropska unija priznava legitimno zaskrbljenost Izraela glede varnosti, vendar je treba poudariti, da je treba smrtonosno silo uporabiti le v skrajnem primeru, kadar je to nujno potrebno za zaščito življenja," je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Napade je označil za dejanja norega nasilja in sovraštva. Poudaril je tudi, da so izraelske sile od začetka leta na Zahodnem bregu ubile 30 Palestincev, lani pa 150, kar je največ po koncu druge intifade leta 2005. Rusija je tako Izrael kot Palestince pozvala k zadržanosti.

V ponedeljek bo na dvodnevni obisk v Izrael in na Zahodni breg prispel ameriški državni sekretar Anthony Blinken.

Protivladni protest v Tel Avivu. Foto: Reuters
Protivladni protest v Tel Avivu. Foto: Reuters

V soboto znova protivladni protesti

V soboto se je sicer v več izraelskih mestih na protivladnih protestih že četrti teden zapored zbralo večdesettisoč ljudi. Protestniki nasprotujejo predvsem vladnim ukrepom, ki bodo po njihovem oslabili sodni sistem. Po predlogu pravosodnega ministra Jariva Levina bo parlamentarna večina nek zakon lahko sprejela, tudi če bo mnenju vrhovnega sodišča kršil temeljno pravo. V Tel Avivu so udeleženci kričali slogana "Ne diktaturi" in "Za demokracijo". Nekateri protestniki so bili kritični tudi do odnosa do Palestincev.