Protesti v Jordaniji potekajo že več dni. Prebivalci opozarjajo na vse slabšo finančno situacijo v državi. Foto: Reuters
Protesti v Jordaniji potekajo že več dni. Prebivalci opozarjajo na vse slabšo finančno situacijo v državi. Foto: Reuters

Več tisoč ljudi je v glavnem mestu Aman vzklikalo protivladne slogane, kralja Abdulaha II. pa so pozivali, naj odstavi premierja Hanija Mulkija. Policija je uporabila solzivec in blokirala ceste, da bi zaustavila protestnike na poti do urada premierja, poroča BBC.

Protesti so potekali tudi v drugih krajih po državi, tudi tam pa naj bi policija uporabila solzivec. V mestu Maan na jugu države so protestniki zažigali pnevmatike na avtocesti, po poročanju Reutersa so se tudi spopadli s policijo.

Prebivalci Jordanije se soočajo z vse višjimi cenami, medtem ko jih plače ne dohitevajo. Kralj, ki je dejal, da sta konflikta v sosednjih Siriji in Iraku poslabšala finančno stanje Jordanije, je v petek posredoval z zamrznitvijo rasti cen goriva.

Predlog davčne zakonodaje s podporo IMF-ja
Protestniki ob tem pravijo, da bo novi predlog davčne zakonodaje, ki ga podpira Mednarodni denarni sklad (IMF), prizadel revne in pripadnike srednjega razreda. Kralj je medtem vse strani pozval h kompromisu. Poziva k dogovoru, ki ne bi pretirano obremenil prebivalcev, a bi se spopadel z razširjenim izogibanjem plačevanju davkov.

Premier ni želel zavrniti predloga davčnega zakona, češ da je odločitev glede njegovega sprejema v rokah parlamenta. Vlada sicer sporoča, da potrebuje več denarja za financiranje javnih storitev, za predlog zakona pa pravi, da bodo zaradi njega bogatejši plačevali več.

Letos se je že povečal davek od prodaje, subvencije za kruh pa so bile ukinjene kot del ukrepov za zmanjšanje dolga države. Premier Mulki je izrazil upanje, da bodo reforme, ki naj bi bile potrebne za oživitev jordanskega gospodarstva, končane do sredine leta 2019.