V nekaterih bližnjevzhodnih državah enak ali podoben zakon kot (do nedavna) v Jordaniji še vedno velja. Foto: Reuters
V nekaterih bližnjevzhodnih državah enak ali podoben zakon kot (do nedavna) v Jordaniji še vedno velja. Foto: Reuters

Aktivisti in aktivistke za pravice žensk, muslimanski in krščanski veljaki, pa tudi mnogi drugi so se več let trudili, da bi vlada spremenila člen 308 v omenjenem zakonu. Njegovi zagovorniki so po drugi strani trdili, da ta odločba ohranja čast in ugled žrtve.

Lani je bil najprej sprejet amandma h kazenskemu zakoniku, ki je govoril o tem, da se je lahko posiljevalec poročil s svojo žrtvijo, če je bila ta stara med 15 in 18 let in je bil spolni napad ocenjen kot sporazumen. Oblasti so takrat odločitev utemeljile s tem, da bi njena družina lahko dekle poškodovala ali ubila, če se ne bi poročila s svojim napadalcem.

Februarja letos pa je posebni kraljevi odbor za zaščito ženskih pravic predlagal, da bi zakon v celoti preklicali, kar se je zdaj tudi zgodilo. Ženske aktivistke so ob tem dejale, da so "se jim uresničile sanje in da gre za zgodovinski uspeh", poroča BBC.

Podoben zakon še vedno velja v Libanonu, zato so tamkajšnje aktivistke v protest in opomin ob obmorski promenadi v Bejrutu na okna obesile poročne obleke. Aktivistke upajo, da bodo maja tudi one dosegle preklic podobnega zakona.