Zbrali so se protestniki iz vse države. Foto: Reuters
Zbrali so se protestniki iz vse države. Foto: Reuters

Protestniki so v četrtek na ulice odšli kljub ukrepom za zajezitev pandemije covida-19. V Bejrut so prišli z različnih koncev države, številni so vzklikali "Stradamo" in napovedali, da bodo vztrajali do odhoda premierja Hasana Diaba. Šlo je za ene najbolj množičnih protestov v tej državi v zadnjih mesecih.

Protesti v Libanonu zaradi gospodarske krize

V Bejrutu so nekateri blokirali pomembnejše ulice, ki vodijo proti severu, jugu in vzhodu države, ter zažigali avtomobilske pnevmatike. Na enem izmed trgov v Bejrutu blizu parlamenta in predsedniške palače so izbruhnili spopadi med protestniki in policijo. Več deset protestnikov je poškodovalo več zasebnih bank in trgovin na območju, zažgali so prostore centralne banke.

Samo v Tripoliju je bilo po podatkih libanonskega Rdečega križa ranjenih vsaj 41 ljudi, poroča Al Džazira.

Padec vrednosti valute je prizadel vse prebivalce. Foto: Reuters
Padec vrednosti valute je prizadel vse prebivalce. Foto: Reuters

V zadnjih šestih mesecih je delo v Libanonu izgubilo več deset tisoč ljudi, propadlo je na stotine podjetij. Pomanjkanje ameriških dolarjev je namreč povzročilo hud padec vrednosti libanonskega funta. Lani je bil dolar, kot že vrsto let, vreden 1500 funtov, prejšnji mesec pa že okoli 4000 funtov. Padec vrednosti funta pa se je nadaljeval in v četrtek je bil dolar vreden že okoli 5000 funtov.

Težave z valuto so po poročanju Al Džazire prisilile številne Libanonce, da postavijo skupne interese pred razlike med njimi. Tako so se protestom pridružili tudi prebivalci pretežno šiitskih območij južno od Bejruta, čeprav so se ti pred časom večkrat spopadli s protestniki, še v soboto.

Vlada razpravlja o vzrokih za zlom

V libanonskih mestih je danes mirno. Na ulicah v glavnem mestu so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA vojaki odstranjevali cestne zapore.

Zaradi protestov se je na izredni seji sešla vlada, ki razpravlja o vzrokih za zlom libanonskega gospodarstva. Srečanja se udeležuje tudi guverner libanonske centralne banke Riad Salame.

Libanon je trenutno v najhujši gospodarski krizi po državljanski vojni, ki se je končala leta 1990. Banke so zato omejile dvig denarja tako v dolarjih kot v libanonskih funtih.