Protesti trajajo že od oktobra, včerajšnji pa so bili najhujši do zdaj. Foto: Reuters
Protesti trajajo že od oktobra, včerajšnji pa so bili najhujši do zdaj. Foto: Reuters

Po navedbah libanonskega Rdečega križa in civilne zaščite je bilo poškodovanih 377 ljudi, med njimi so tako protestniki kot policisti. To je največ od začetka protestov, so dodali.

Protestniki, ki nasprotujejo zavlačevanju pri oblikovanju nove vlade, so se zbrali pred parlamentom, kjer so metali kamenje in poskušali vdreti v stavbo. Policija jim je to skušala preprečiti z uporabo solzivca in vodnega topa, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Spopadi so za seboj pustili opustošenje s cestami, polnimi kamenja in razbitega stekla, polomljenimi prometnimi znaki in zažganimi pnevmatikami. Več protestnikov so aretirali.

Oblasti so pozvale ljudi, naj protestirajo mirno in se izogibajo območij, kjer so izbruhnili izgredi.

Notranja ministrica, ki opravlja tekoče posle, Raja Hasan je na družbenem omrežju Twitter zapisala, da je vedno podpirala mirne demonstracije in pravico do demonstriranja. "Ampak če se te demonstracije spreobrnejo v napade na pripadnike notranje varnostne službe ter na javno in zasebno lastnino, je to obsojanja vredno in nesprejemljivo," je dodala.

Libanonski predsednik Mišel Aoun pa je pozval obrambno in notranje ministrstvo, naj preprečita izgrede. Po njegovih besedah je treba zaščititi mirne protestnike.

V Libanonu od sredine oktobra potekajo protivladni protesti, ki so vodili v odstop premierja Saada Haririja, a ima država zdaj drugo težavo, saj zaradi političnih sporov še nima nove vlade. Protestniki sicer zahtevajo, da vlado sestavijo neodvisni strokovnjaki in da v njej ni članov tradicionalnih političnih strank.

S tem protestniki zavračajo obstoječi, kompleksen sistem oblikovanja vlade, po katerem je treba upoštevati verske pripadnosti.

Protesti se nadaljujejo tudi zaradi vedno slabših gospodarskih razmer.

Predsednik Aoun je decembra mandat za sestavo nove vlade podelil akademiku in nekdanjemu ministru Hasanu Diabu, ki uživa podporo šiitskega gibanja Hezbolah. Diab je takrat napovedal, da si bo prizadeval za oblikovanje vlade, ki bo izpolnila pričakovanja vseh Libanoncev.

A doslej mu ni uspelo oblikovati vlade zaradi političnih sporov med libanonskimi strankami.