Veselje ob začetku premirja. Foto: Reuters
Veselje ob začetku premirja. Foto: Reuters

Izraelska vojska je od petka izvajala letalske napade na položaje gibanja Islamski džihad v Gazi, to je odgovorilo z več kot 900 izstreljenimi raketami na Izrael.

Tik pred polnočjo in po njej so se z obeh strani še slišali streli, potem so se razmere umirile, poroča BBC.

Združeni narodi in ZDA, ki sicer odločno vojaško in politično podpirajo Izrael, so vpleteni strani pozvali, naj se držita premirja.

"Vse strani tudi pozivamo, naj v celoti izvajajo prekinitev ognja in zagotovijo, da bodo v Gazo ob umiritvi spopadov prihajale zaloge goriva in humanitarne pomoči," je dejal ameriški predsednik Joe Biden in izrazil obžalovanje glede mrtvih in ranjenih v spopadih.

K spoštovanju premirja je na Twitterju pozval tudi odposlanec ZN-a za Bližnji vzhod Tor Wennesland, ki se je Egiptu zahvalil za posredniško vlogo pri njegovi vzpostavitvi in jo označil za ključno. "Razmere so še vedno zelo krhke, zato vse strani pozivam, naj spoštujejo premirje," je dejal Wennesland in dodal, da ZN "intenzivno sodeluje z Egiptom pri posredovanju". Ob tem se je tudi zavezal, da bo "še naprej sodeloval z vsemi vpletenimi stranmi pri nujni deeskalaciji razmer" v regiji.

Tokratno nasilje v Gazi je bilo najhujše po lanskem maju, ko je bilo v izraelskih napadih ubitih 253 ljudi, med njimi tudi 66 otrok in 38 žensk. Najmanj 129 smrtnih žrtev, več kot polovica, je bilo civilistov. 1948 Palestincev je bilo med spopadi ranjenih, vključno s 610 otroki in 398 ženskami. V Izraelu so pojasnili, da so napade v petek začeli, ker naj bi Islamski džihad načrtoval večji napad.

Gaza je palestinsko območje ob Sredozemskem morju, veliko 365 kvadratnih kilometrov, kjer živi več kot dva milijona ljudi, večinoma beguncev. Pod izraelsko vojaško okupacijo je od leta 1967, pod izraelsko (in delno egiptovsko) blokado, ki dodatno hromi to ozemlje, pa od leta 2007.

V okupirani Gazi po smrtonosnih izraelskih napadih velja premirje