Tanja Fajon. Foto: DZ/Klara Gojčič
Tanja Fajon. Foto: DZ/Klara Gojčič

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je nastopila pred odborom DZ-ja za zunanjo politiko (OZP). Tam je napovedala, da namerava v kratkem obiskati Bližnji vzhod. Podrobnosti obiska regije ni želela pojasniti iz varnostnih razlogov.

Več članov odbora je zanimalo stališče Slovenije in EU-ja do več vidikov vojne med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Fajon je poudarila, da gre za grobe kršitve mednarodnega humanitarnega prava. "Dejstvo je, da mednarodno humanitarno pravo ne dovoljuje uporabe civilistov za živi ščit, ne dovoljuje prekinitev oskrbe kritične infrastrukture, bolnišnic, ne dovoljuje stradanja ljudi in zato lahko rečemo, da gre za kršitve mednarodnega humanitarnega prava," je dejala.

Obstaja tudi sum storitve mednarodnih hudodelstev, o čemer pa morajo odločati mednarodna sodišča, v prvi vrsti Mednarodno kazensko sodišče, je poudarila ministrica. Preiskava dogajanja v Palestini že poteka in se nanaša na domnevna vojna oz. mednarodna hudodelstva od leta 2014, torej tudi zdajšnje dogajanje.

Pojasnila je, da je zunanjim ministro EU-ja uspelo poenotiti stališče, da je nujna humanitarna pomoč, humanitarno premirje in zaščita civilistov. Matej Tašner Vatovec (Levica) je ocenil, da je humanitarno premirje premalo in da je nujna prekinitev ognja. Poslanec SDS-a Andrej Hoivik je po drugi strani menil, da bi vsaka prekinitev ognja Hamasu dala možnost, da se na novo organizira in oboroži.

"Prizadevamo si za to, da konflikt ne bo izbruhnil v regijo"

Na vprašanje, ali je mogoče uničiti Hamas in njegovo ideologijo, je Fajon odgovorila, da je to težko, ker žrtve med civilisti, tudi otroki, ter zaprte bolnišnice spodbujajo terorizem na območju. "Mislim, da je z vsakim dodatnim napadom, z vsako dodatno civilno žrtvijo, vsakim ubitim otrokom, ta jeza večja, zato je ključno vzpostaviti neko premirje in se nato pogovarjati, kako potem," je dejala.

Opozorila je tudi, da je Hamas teroristična organizacija, katere cilj je uničenje Izraela, po drugi strani pa je skrb vzbujajoče tudi naraščanje antisemitizma. Zato so se v EU-ju strinjali, da so nujni pogovori z drugimi akterji v regiji, da razmere ne bi eskalirale in da bi se pogovarjali o rešitvi dveh držav, pri čemer mora biti dejavna tudi Unija. Strinjali so se tudi, da ne dovolijo prisilnega preseljevanja Palestincev z območja Gaze in se zavzemajo za krepitev palestinskih oblasti ter nadaljnje delovanje ZN-a na območju.

"Prizadevamo si za to, da konflikt ne bo izbruhnil v regijo," je poudarila in dodala, da pri tem sodeluje s Španijo, Belgijo, Luksemburgom in Irsko, ki imajo podoben pogled na konflikt in ga skušajo deeskalirati.

OZP 15. 11. 2023. Foto: DZ/Klara Gojčič
OZP 15. 11. 2023. Foto: DZ/Klara Gojčič

Tanja Fajon je govorila tudi o Ukrajini in še enkrat ponovila, da Slovenija Kijevu stoji ob strani, ko gre za vprašanje pomoči in ozemeljske celovitosti in si želi, da se vojna tam čim prej konča. Slovenija lahko tudi kot članica varnostnega sveta pomembno prispeva k temu, da kot posrednik deluje za dosego miru. "Ukrajina se zdaj zdi pozabljena, a je pomembno, da tam čim prej dosežemo mir," je poudarila in še pojasnila, da dejavno sodeluje v mirovni formuli ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ker v njej sodeluje ena od vpletenih strani.

Nataša Pirc Musar: Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi

Pobijanje civilistov in otrok je zločin, pa je v današnji izjavi o dogajanju na Bližnjem vzhodu sporočila predsednica republike Nataša Pirc Musar. "Brez ukrepanja postajamo soodgovorni za umiranje otrok v Gazi. Pomagati jim moramo zdaj," je še opozorila in Hamas ter Izrael pozvala, naj se pogledata v ogledalo.

Po besedah predsednice je umiranje otrok v vseh vojnah nepopisna tragedija, ki se mora končati. Pobijanje civilistov v Gazi po njeni oceni ni več odgovornost le posamične države, temveč postaja "naša skupna odgovornost". Kot je dejala, gre namreč za napade na "našo skupno človečnost". "Mednarodno kazensko sodišče ima jasne vzvode za ukrepanje v primeru novačenja otrok v oborožene sile ali v primeru hudodelstev, ki so posebej uperjena zoper otroke," je poudarila Pirc Musar in dodala, da se zadnje dogaja v Gazi, kjer dobro polovico prebivalstva predstavljajo mlajši od 18 let.

Predsednica je pozdravila začetek preiskave morebitnih zločinov Hamasa in Izraela v Gazi, ki jo je sprožil glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karim Khan, in izrazila podporo njegovemu delu.

Nasilno uveljavljanje svojega prav na račun življenj otrok je po besedah predsednice nedoumljivo. "Pridružujem se generalnemu sekretarju ZN-a v pozivu obema vpletenima stranema k takojšnji prekinitvi napadov na civilno prebivalstvo in otroke Gaze," je zapisala in opozorila, da imajo tudi vojne svoja pravila.