Foto: Reuters
Foto: Reuters

ZN-ov strokovni odbor je prvič sestavil seznam 160 vojaških častnikov in politikov, ki bi jih lahko doletele obtožbe vojnih zločinov, vključno tistih iz Savdske Arabije, ZAE-ja, jemenskih vladnih sil in hutijevskih upornikov.

ZN-ovo poročilo bo verjetno uporabljeno kot dodatna potrditev tistim, ki zahtevajo od britanske vlade, naj ustavi prodajo orožja Savdijcem, poroča Guardian.

"To šokantno poročilo bi moralo zbuditi britansko vlado. Podaja vse potrebne dokaze trpljenja in bede, ki ju zadajajo Jemencem z vojno, ki jo delno podžiga tudi britanska prodaja orožja Savdski Arabiji in drugim članicam koalicije," je dejal direktor Oxfama za Jemen Muhsin Siddiquey.

Britansko prizivno sodišče je 20. junija razsodilo, da se je prodaja orožja Savdski Arabiji nadaljevala brez ustrezne preiskave, kakšno tveganje predstavlja za vojne zločine savdske koalicije.

Britanska vlada skuša prodajo orožja Savdijcem na vsak način braniti, hkrati pa si zavarovati hrbet pred očitki, da se njihovo orožje uporablja za pobijanje civilistov. Da bi zavrnili te očitke, so Britanci angažirali ekipo, ki naj bi preiskala domnevne kršitve savdske koalicije, a kaj, ko je tudi ta ekipa v celoti savdska.

Odbor ZN-a, v katerem sedi tudi en Britanec, Charles Garraway, poudarja, da omenjena savdska ekipa ni nikomur pripisala odgovornosti za zračne napade na civiliste, zato se sprašujejo o nepristranskosti te ekipe.

Vojna v Jemnu traja že več kot štiri leta. Foto: Reuters
Vojna v Jemnu traja že več kot štiri leta. Foto: Reuters