Ganc je bil obrambni minister med letoma 2020 in 2022. Foto: Reuters
Ganc je bil obrambni minister med letoma 2020 in 2022. Foto: Reuters

Ganc, ki je do izbruha aktualne vojne predstavljal opozicijo Netanjahuju, zahteva, da vojni kabinet do 8. junija oblikuje delovni načrt, ki bo Izraelu med drugim po vojni zagotovil varnostni nadzor nad Gazo.

Nekdanji poveljnik izraelskih sil in trenutni član vojnega kabineta je v televizijskem nagovoru pojasnil, da želi, da oblikujejo "ameriško, evropsko, arabsko in palestinsko administracijo, ki bo skrbela za civilne zadeve v Gazi". Ta bi po njegovih besedah postavila temelje za prihodnjo oblast, ki pa ne bo v rokah Hamasa ali palestinske uprave, ki trenutno upravlja zasedeni Zahodni breg.

Izraelski napadi na Gazo

Izraelska vojska je ponoči v napadu na begunsko taborišče Nuseirat v osrednjem delu Gaze ubila najmanj 31 ljudi, 20 je ranjenih. Devet Palestincev je bilo ubitih v obstreljevanju mesta Gaza na severu enklave.

Kot navaja katarska televizija Al Džazira, je v izraelskih napadih na Gazo v soboto umrlo najmanj 64 ljudi. Nič mirneje ni bilo ponoči. Iz več delov Gaze, vključno z Rafo, prihajajo tudi poročila o kopenskih operacijah izraelskih sil in o spopadih s palestinskimi borci.

Na ulicah Tel Aviva se je v soboto zvečer znova zbralo več tisoč protivladnih protestnikov. Shod so zaznamovali pozivi k vrnitvi talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael oktobra lani. Kot so poudarjali demonstranti, je to mogoče doseči samo s pogajanji.

Nove demonstracije so potekale po tem, ko je vojska sporočila, da je v Rafi našla posmrtne ostanke še enega izmed pogrešanih talcev. To je bil posameznik, ki je bil ubit že 7. oktobra.

Ločene demonstracije so danes potekale tudi v Jeruzalemu, kjer je skupina približno 20 ljudi začasno zaprla glavno cesto, ki vodi v mesto. Kot poroča izraelski časopis Haarec, so protestniki zahtevali predčasne volitve.

Trenja v izraelskem vojnem kabinetu