Pred začetkom izraelske operacije je bilo v Rafi nagnetenih skoraj 1,5 milijona ljudi. Foto: Reuters
Pred začetkom izraelske operacije je bilo v Rafi nagnetenih skoraj 1,5 milijona ljudi. Foto: Reuters

Izraelska letala so v zadnjih 24 urah napadla 70 ciljev v Gazi. V enem od napadov na Rafo je bil po navedbah Izraela ubit poveljnik Islamskega džihada, ki naj bi bil vodja logistike te oborožene skupine v Rafi.

Vodja agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je danes sporočil, da je Rafo od začetka izraelske vojaške operacije na začetku meseca zapustilo 800.000 ljudi.

V izraelskem obstreljevanju mesta Han Junis je bil ubit najmanj en človek, poroča katarska televizija Al Džazira.

V Džabaliji medtem še naprej potekajo intenzivni spopadi, v katerih je bilo ubitih več palestinskih borcev, je sporočila izraelska vojska.

Izrael je sicer na začetku januarja sporočil, da je končal operacije za uničenje Hamasa na severu Gaze in napovedal, da se bo osredotočil na osrednji in južni del enklave. Toda pred manj kot tednom dni so se v Džabaliji znova začeli intenzivni spopadi.

Izraelska vojska je zgolj v petek po lastnih navedbah ubila približno 60 borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas v Džabaliji. Ob tem je poudarila, da so spopadi v taborišču eni najhujših na tem območju od začetka vojne v Gazi oktobra lani.

Izrael zatrjujejo, da je cilj operacij v Gazi uničenje Hamasa. Foto: Reuters
Izrael zatrjujejo, da je cilj operacij v Gazi uničenje Hamasa. Foto: Reuters

Našli trupla treh Izraelcev

Izraelska vojska je v Gazi odkrila trupla treh Izraelcev, ki naj bi bili ubiti 7. oktobra. Po poročanju izraelskih medijev so trupla našli v enem izmed Hamasovih predorov.

BBC poroča, da so izraelske obrambne sile (IDF) sporočile, da so trupla našli v nočni operaciji na podlagi obveščevalnih podatkov, ki so jih dobili med "zasliševanjem teroristov", ki so jih pridržali v Gazi.

Trije Izraelci naj bi bili umorjeni na križišču v bližini kraja festivala Nova v južnem Izraelu, na katerem je bilo 7. oktobra ubitih več kot 360 ljudi. Njihova trupla pa so nato prenesli v Gazo, je navedel IDF.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je novico označil za "srce parajočo". "Vrnili bomo vse naše talce, tako žive kot mrtve," je dejal.

Kot navaja BBC, ostaja neznana usoda približno 125 talcev, preostale pa so izpustili ali rešili. Po objavi IDF-ja o najdbi treh trupel je oboroženo krilo Hamasa sporočilo, da se bodo ujetniki, ki jih imajo, vrnili le s "častno menjavo za naše ljudi".

Pogovori v Kairu, s katerimi bi dosegli premirje in nadaljnje izpustitve talcev, so trenutno zastali.

V napadu 7. oktobra, ko so oboroženi pripadniki Hamasa vdrli v Izrael, je bilo ubitih približno 1200 ljudi. 252 pa so jih odpeljali v Gazo kot talce.

Po napadih 7. oktobra je Izrael sprožil ofenzivo v Gazi, v kateri je bilo po podatkih ministrstva za zdravje ubitih več kot 35.000 ljudi, večinoma civilistov.

V Gazi izraelska vojska našla trupla treh izraelskih talcev