Izraelski obrambni minister Joav Galant je napovedal okrepitev sil v Rafi. Foto: Reuters
Izraelski obrambni minister Joav Galant je napovedal okrepitev sil v Rafi. Foto: Reuters

Počasno napredovanje izraelske ofenzive, ki se je začela pred sedmimi meseci po Hamasovem napadu 7. oktobra, ni v skladu z načrti izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je hotel izkoreniniti palestinsko islamistično skupino. Oboroženo krilo Hamasa in zaveznik Islamski džihad s pomočjo utrjenih predorov lahko napadata tako na severu Gaze, ki je bil tarča prvotne izraelske invazije, kot na novih bojiščih, kot je mesto Rafa.

Izrael napovedal vojaške okrepitve v Rafi

"Hamas bomo počasi uničili," je dejal izraelski obrambni minister Joav Galant in napovedal povečanje števila izraelskih vojakov v Rafi na skrajnem jugu Gaze, kjer je bilo po njegovih besedah uničenih več predorov.

Po besedah Galanta je izraelska vojska doslej na območju Rafe napadla na stotine ciljev in uničila več predorov, ki naj bi jih uporabljali borci palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Napovedal je, da se bodo izraelske operacije na območju nadaljevale, v mesto pa bodo "vstopile dodatne sile".

Sorodna novica Južna Afrika na ICJ-ju: Izraelski genocid v Gazi je dosegel novo in grozljivo stopnjo

Ob tem je ocenil, da je izraelska ofenziva Hamas močno prizadela in izčrpala. "Hamas ni organizacija, ki bi se lahko reorganizirala, nima rezervnih enot, nima zalog in ni sposobna nuditi zdravstvene oskrbe teroristom, ki jih napadamo," je dejal.

Izrael trdi, da so v Rafi poleg talcev, ugrabljenih 7. oktobra, še štirje Hamasovi bataljoni, vendar se spopada z vse večjimi pritiski mednarodne skupnosti, ZDA, Evrope in Združenih narodov, naj ne vdre v mesto, kjer je zatočišče našlo več sto tisoč palestinskih civilistov.

Čeprav je Galant zavezan zatrtju Hamasa, pa nasprotuje temu, da bi Izrael po vojni prevzel oblast v Gazi, s čimer se zoperstavlja Netanjahuju. "Ponovno moram poudariti, da se ne bom strinjal z vzpostavitvijo izraelske vojaške oblasti v Gazi," je izjavil v sredo in dodal, da Izrael v enklavi ne sme vzpostaviti tudi civilne oblasti.

Po njegovih besedah je v interesu Izraela, da Gazo pod budnim očesom mednarodne skupnosti upravljajo Palestinci, ki niso člani Hamasa. Netanjahuja je pozval, naj tudi sam sprejme odločitev in izjavi, da Izrael ne bo vladal Gazi po vojni. Kot je dejal, morajo namreč vojaškim dejanjem slediti politična.

V prijateljskem ognju umrlo pet vojakov izraelske vojske

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo v prijateljskem ognju v Gazi ubitih pet vojakov, kar je eden najsmrtonosnejših incidentov od začetka vojne, je poročal BBC.

Prva preiskava je pokazala, da sta dva izraelska tanka streljala na stavbo v begunskem taborišču Džabalija, kjer so se zbrali vojaki. Ubitih je bilo pet vojakov iz 202. bataljona padalske brigade in ranjenih sedem, od tega trije huje.

S tem se je število mrtvih izraelskih vojakov od začetka kopenske ofenzive na Gazo 27. oktobra povečalo na 278. Pred tem je bilo v Hamasovem napadu 7. oktobra ubitih še 348 vojakov.

Več kot 35.000 mrtvih Palestincev

Izrael je v zadnjih desetih dneh civilistom odredil umik s petih območij na jugu in severu Gaze. Kot navaja Urad ZN-a za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA), so izraelske sile v zadnjih sedmih mesecih od začetka ofenzive Palestince pozvale k umiku z 78 odstotkov skupnega ozemlja enklave. Kot pa opozarja ZN, so tudi na domnevno varnih območjih mogoči napadi.

Z ministrstva za zdravstvo v Gazi so sporočili, da je število smrtnih žrtev v Gazi naraslo na 35.272, vse bolj razširjena pa je nedohranjenost, saj so prizadevanja za dostavo človekoljubne pomoči ovirana zaradi nasilja in izraelskih zapor mejnih prehodov Kerem Šalom in Rafa.

Ameriška vojska zasidrala pomol za dostavo človekoljubne pomoči

Ladja ob obali Gaze v bližini začasnega plavajočega pomola, ki ga je zasidrala ameriška vojska. Foto: Reuters
Ladja ob obali Gaze v bližini začasnega plavajočega pomola, ki ga je zasidrala ameriška vojska. Foto: Reuters

Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) so sporočili, da so plavajoči pomol za dostavo pomoči, ki ga je vojska sestavila na začetku maja, po zamudah zaradi slabega vremena vendarle zasidrali pred obalo.

Pripeljali so ga iz 50 kilometrov oddaljenega izraelskega tovornega pristanišča Ašdod, pomol pa bo humanitarnim odpravam omogočil dostavo dodatne pomoči za palestinske civiliste, so sporočili iz Centcoma.

Ameriška vojska napoveduje, da bodo tovornjaki humanitarno pomoč, predvsem hrano, vodo in zdravila, začeli dostavljati v prihodnjih dneh, medtem ko bodo dostavo usmerjali Združeni narodi. Centcom ob tem poudarja, da ameriški vojaki tako ne bodo vstopili na območje Gaze.

Po napovedih Pentagona bo na pomol prispelo približno 90 tovornjakov dnevno, pozneje pričakujejo, da bo število naraslo na 150 tovornjakov s pomočjo. V sredo so britanske oblasti sporočile, da je prva pošiljka humanitarne pomoči vključno z opremo za 8400 začasnih zatočišč za palestinske civiliste že na poti v Gazo s Cipra, kjer je zbirno mesto za človekoljubno pomoč.

Izraelski tank ob meji med Izraelom in Gazo. Foto: Reuters
Izraelski tank ob meji med Izraelom in Gazo. Foto: Reuters

Glavna tržnica v Džabaliji pod obstreljevanjem

Izrael je pred meseci razglasil konec večjih vojaških operacij na severu Gaze, hkrati pa se je zavezal, da se bo vrnil in preprečil Hamasu, da bi se pregrupiral. V četrtek, teden po ponovnem vstopu izraelske vojske, so tanki močno obstreljevali glavno tržnico v središču Džabalije, največjega begunskega taborišča v Gazi, kjer je zagorelo več tamkajšnjih trgovin, so sporočili prebivalci in Hamasovi mediji.

Oboroženo krilo Hamasa je pred tem sporočilo, da so njegovi borci v Džabaliji s protitankovsko raketo uničili izraelski vojaški transporter, pri čemer je nekaj ljudi umrlo. Agencija Reuters navedb ni mogla preveriti, Izrael izjave ni komentiral.

"Bombardirajo kot nori, uničujejo hiše in glavno tržnico v taborišču," je za Reuters prek aplikacije za klepet povedal eden izmed prebivalcev taborišča, vendar iz strahu pred maščevanjem ni želel navesti imena. "Zdi se, da tako ravnajo zaradi močnega odpora, v katerem so se znašli njihovi vojaki," je dodal.

Prebivalci so povedali, da so se tanki umaknili v bližino vhoda v bližnje severno mesto Bejt Hanun, medtem pa so izraelski buldožerji rušili objekte na tem območju.

Sorodna novica Tanja Fajon: Za zdaj ni niti kančka upanja za civilno prebivalstvo v Gazi

Palestinske zdravstvene ekipe so poročale, da vedo za žrtve v Džabaliji, vendar zaradi močnega bombardiranja in vdora izraelske vojske ne morejo dostopati do njih. Med ubitimi so bili tudi palestinski novinar Mahmud Džuhdžuh in njegova družina, so sporočili zdravniki in novinarski kolegi.

Izraelci pravijo, da so v Džabaliji likvidirali številne borce, vendar niso komentirali najnovejšega dogajanja na bojišču.

V mestu Gaza na jugu so zdravniške ekipe in reševalci sporočili, da nadaljujejo iskanje žrtev v predmestjih Zeitun in Sabra, potem ko so po šestdnevnem vojaškem napadu odkrili več deset trupel. Palestinske oblasti pri poročanju o številu smrtnih žrtev ne razlikujejo med borci in civilisti.

Izraelski tanki ohranjajo svoje položaje na obrobju Rafe, medtem ko vojska nadaljuje zračno in kopensko bombardiranje. Zdravniške ekipe so poročale, da je tankovski izstrelek na trgu v Rafi ubil enega in ranil več ljudi, medtem ko so prebivalci sporočili, da je vojska po ukazu za evakuacijo razstrelila nekaj hiš na robu mesta.

Izrael vztraja, da so njegovi napadi usmerjeni proti borcem. "Delujemo na območjih, kjer se po naših obveščevalnih podatkih skrivajo Hamasovi teroristi in kjer, menimo, bomo našli predore, teroristično infrastrukturo ali različne vrste streliva," je dejal tiskovni predstavnik izraelske vojske Nadav Šošani.

Srditi boji v Džabaliji na severu Gaze