Izraelski vojak pred bolnišnico Al Šifa v Gazi razkazuje domnevno Hamasovo orožje in opremo. Foto: Reuters
Izraelski vojak pred bolnišnico Al Šifa v Gazi razkazuje domnevno Hamasovo orožje in opremo. Foto: Reuters

Premirje naj bi začelo veljati ob 7. uri po krajevnem času in naj bi trajalo štiri dni, v tem času naj bi Hamas izpustil 50 talcev, ki jih je zajel 7. oktobra, Izrael pa približno 150 palestinskih zapornikov, med njimi večino žensk in otrok.

Izrael je napovedal, da bo za vsakih 10 izpuščenih talcev za dan dlje podaljšal ustavitev napadov. Premirje naj bi na jugu trajalo štiri dni neprekinjeno, na severu pa vsak dan po šest ur. Ob tem je sporazum predvidel še prihod po 200 tovornjakov humanitarne pomoči dnevno, štirih cistern z nafto in štirih tovornjakov z zemeljskim plinom na dan.

Palestinci, obtičali v Egiptu, se bodo lahko vrnili v Gazo

Palestinci, ki so ob začetku izraelskega obleganja Gaze obtičali v Egiptu, se bodo lahko od petka dalje prostovoljno vrnili v enklavo, je sporočilo palestinsko veleposlaništvo v Kairu. Samo na polotoku Sinaj je obtičalo skoraj 1000 Palestincev. Egiptovski varnostni vir je dejal, da je mejni prehod Rafa že pripravljen za Palestince, ki se želijo vrniti v Gazo.

Sorodna novica Španija, ena redkih jasnih podpornic Palestine, pozvala k rešitvi dveh držav

Izraelski svetovalec za nacionalno varnost Cači Hanegbi je v sredo zvečer dejal, da sporazum ne bo začel veljati pred petkom, vendar zamude ni pojasnil. Kot je dejal, danes ne bodo prekinili bojev. "Pogajanja o izpustitvi talcev napredujejo in se nenehno nadaljujejo," je v izjavi, ki jo je objavil kabinet predsednika vlade, dejal izraelski svetovalec za državno varnost Hanegbi. "Začetek izpustitve bo potekal v skladu s prvotnim dogovorom med stranema, vendar ne prej kot v petek," je še dejal.

Izraelska javna televizija Kan je ob sklicevanju na izraelskega uradnika predtem poročala, da je zamuda nastala, ker sporazuma nista podpisala Hamas in posrednik Katar, vendar je dodala, da so optimistični in da bo sporazum po podpisu uresničen, je poročal BBC.

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžid bin Mohamed Al Ansari je zdaj sporočil, da bo premirje začelo veljati v petek ob 7. uri, prvo skupino 13 talcev – šlo naj bi za ženske in otroke – pa naj bi Hamas izpustil ob 16. uri. Al Ansari je novinarjem v Dohi še povedal, da sta se obe strani dogovorili o seznamu talcev, ki jih bodo izpustili najprej.

Izraelska vojska je objavila nov videoposnetek, za katerega trdi, da so na njih podzemni predori pod bolnišnico Al Šifa. Izrael trdi, da Hamas bolnišnico, ki jo je izraelska vojska razdejala, uporablja kot vojaško točko. Foto: Reuters
Izraelska vojska je objavila nov videoposnetek, za katerega trdi, da so na njih podzemni predori pod bolnišnico Al Šifa. Izrael trdi, da Hamas bolnišnico, ki jo je izraelska vojska razdejala, uporablja kot vojaško točko. Foto: Reuters

Kot je pojasnil palestinski uradnik, so se premirje odločili preložiti v zadnjem trenutku zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in kako jih bodo izpustili.

Fajon na obisk na Bližnji vzhod

Zunanja ministrica Tanja Fajon in njen portugalski kolega Joao Gomes Cravinho bosta v petek začela dvodnevni obisk na Bližnjem vzhodu, v okviru katerega se bosta mudila v Izraelu, na palestinskih ozemljih, v Jordaniji in Egiptu. Cilj obiska je iskanje poti za trajen mir na območju, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Prav tako naj bi se pojavila vprašanja glede dostopa Rdečega križa do talcev, preden jih bodo izpustili v Egipt, in o tem, ali bo imel Rdeči križ dostop do tistih, ki so ostali v Gazi. Kdaj bo začelo veljati premirje, bo sporočil Katar v sodelovanju z Egiptom in ZDA v prihodnjih urah, je dodal palestinski uradnik.

Tudi iz Bele hiše so sporočili, da upajo, da bi se lahko izpustitev zajetih talcev začela v petek. "Dogovor je bil sklenjen in ostaja sklenjen. Strani pripravljata še zadnje logistične podrobnosti, zlasti za prvi dan izvedbe," je dejala tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Adrienne Watson. "Naš glavni cilj je zagotoviti, da bodo (op. talci) varno pripeljani domov. To poteka po načrtih, in upamo, da se bo sporazum začel izvajati v petek zjutraj."

Izraelski napadi na Gazo ne pojenjajo

Izrael je tudi to noč intenzivno obstreljeval Gazo in izvedel številne racije na Zahodnem bregu.

Zunanji minister Palestinske uprave (PA) Rijad Al Maliki je dejal, da je bilo 52 od tistih, ki so bili v sredo zjutraj ubiti v begunskem taborišču Džabalija na severu Gaze, pripadnikov iste družine. "Imam seznam imen, 52 jih je bilo, popolnoma izbrisanih, od dedka do vnukov."

Izraelske sile so v današnjem napadu zadele tudi šolo v Džabaliji, kamor se je zateklo na tisoče razseljenih Palestincev, je po navedbah AFP dejal eden od palestinskih zdravnikov v največjem begunskem taborišču v Gazi. Napad je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje v Gazi. Ubitih je bilo najmanj 27 ljudi, še 93 pa je bilo ranjenih.

Nemčija: Preiskave v povezavi s Hamasom in Samidounom

Nemški organi so v štirih zveznih državah preiskali 15 nepremičnin v zvezi z nedavno prepovedjo dejavnosti Hamasa in propalestinske skupine Samidoun. Preiskave so namenjene uveljavitvi prepovedi ter odstranitvi nezakonitih struktur Hamasa, ki je v državi opredeljen kot teroristična organizacija, in Samidouna.

"Še naprej dosledno ukrepamo proti islamskim skrajnežem," je dejala notranja ministrica Nancy Faeser. "S prepovedjo Hamasa in Samidouna v Nemčiji smo jasno sporočili, da ne bomo dopuščali poveličevanja ali podpiranja barbarskega terorja Hamasa proti Izraelu," je dodala. Po podatkih ministrstva je v Nemčiji približno 450 članov Hamasa, katerih dejavnosti segajo od podpore in propagande do financiranja in zbiranja donacij.

Al Džazira poroča, da je bilo v današnjih zračnih napadih v najmanj dveh valovih v Kan Junisu ubitih najmanj 15 ljudi, o več žrtvah poročajo tudi iz osrednje Gaze, ter taborišč Džabalija in Nuseirat.

O okrepljenih napadih so poročali tudi iz indonezijske bolnišnice na severu Gaze.

Na jugu Izraela pa so se oglasile sirene, ki svarijo pred raketnimi napadi z juga Gaze.

Zdravnik v bolnišnici Al Šifa v Gazi je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da so izraelske sile danes pridržale direktorja in več drugih zaposlenih.

Sorodna novica Nemčija pozvala muslimane k obsodbi Hamasovega napada na Izrael

Izraelska vojska je potrdila, da so direktorja pridržali in ga zaslišujejo zaradi "dokazov, da so poslopje uporabljali kot poveljniški in nadzorni center Hamasa". "V bolnišnici je pod njegovim vodstvom potekala obsežna teroristična dejavnost Hamasa," je sporočila vojska.

Še naprej pa iz oblegane bolnišnice evakuirajo bolnike. Po podatkih palestinskega Rdečega polmeseca so evakuirali še 190 pacientov, spremljevalcev in zaposlenih.

Netanjahu krivi ZN za počasno pomoč beguncem iz Gaze

Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je danes obtožil Združene narode, da so prepočasni pri reševanju humanitarne krize v Gazi, češ da ZN-ovi humanitarni delavci niso vstopili na območje s palestinskimi begunci, ki je bilo označeno za "varno".

"Nisem še videl angažmaja, ki bi ga rad videl od ZN-a in mednarodnih agencij," je povedal Netanjahu na srečanju s španskim premierjem Pedrom Sanchezom in belgijskim premierjem Alexandrom De Croojem v Tel Avivu.

Ali bo premierje v Gazi začelo veljati?