UNRWA ponuja kritično pomoč za palestinske begunce. Foto: AP
UNRWA ponuja kritično pomoč za palestinske begunce. Foto: AP

Trditve osebja agencije UNRWA so zajete v poročilo z datumom februar 2024, v katerem so natančno in z vsemi podrobnostmi popisane obtožbe zlorab, ki so jih bili Palestinci, vključno z zaposlenimi pri UNRWA-ju, deležni v izraelskem priporu.

UNRWA-jeva direktorica za stike z javnostjo Juliette Touma je povedala, da namerava agencija predati podatke v 11-stranskem, neobjavljenem poročilu agencijam znotraj in zunaj ZN-a, usposobljene za popis morebitnih zlorab človekovih pravic. "Ko se bo vojna enkrat končala, bo potrebna vrsta preiskav vseh kršitev človekovih pravic, ki se dogajajo," je napovedala.

Sorodna novica Izraelska vojska si je čez Gazo zgradila svojo cesto. Stroka: Prvi korak povojne Gaze pod Izraelom.

Dokument navaja, da je izraelska vojska pridržala več palestinskih članov osebja UNRWA-ja, ki jih je med pridržanjem med drugim pretepala, na njih izvajala simulacijo utapljanja in grozila, da se bo fizično znesla nad njihovimi svojci.

Izrael močno otežuje delo ZN-a v Gazi. Foto: AP
Izrael močno otežuje delo ZN-a v Gazi. Foto: AP

"Osebje agencije je bilo od izraelskih oblasti med pridržanjem deležno groženj in uporabe sile, da bi tako iz njih izsilili lažne podpisane izjave o UNRWA-ju, vključno s tisto, da ima agencija povezave s Hamasom in da je osebje UNRWA-ja sodelovalo v grozodejstvih 7. oktobra," navaja poročilo.

Poleg domnevnih zlorab, ki so jih prestali člani osebja UNRWA-ja, so priprti Palestinci podrobno opisali tudi, kako so jih v priporu pretepali, poniževali, jim grozili, nanje spustili pse, poročajo tudi o spolnem nasilju in smrtih posameznih zapornikov, ker so jim odrekli zdravljenje.

Izrael obtožbe še razširil

Izraelska vojska je obtožbe zavrnila kot neutemeljene in ta teden še okrepila obtožbe na račun UNRWA-ja, češ da je 450 uslužbencev agencije pripadnikov militantnih skupin v Gazi, pretežno Hamasa, čeprav ni predložila nobenega dokaza, ki bi njene navedbe podprl.

Agencija UNRWA, ki nudi kritično pomoč palestinskim beguncem, se je znašla v središču pozornosti in najhujše krize v svoji zgodovini, ko jo je Izrael januarja obtožil, da so njeni uslužbenci sodelovali v napadu na jugu Izraela, ki je zahteval približno 1160 življenj.

Več držav je zaradi obtožb začasno ustavilo financiranje agencije. Posledično so pri ZN-u več zaposlenih odpustili in uvedli notranjo preiskavo.

Direktor agencije Philippe Lazzarini je na novinarski konferenci ta teden dejal, da ni nikdar prejel nobenih dokazov za trditve Izraela in da to ni prvič. Kot je dejal, UNRWA vsako leto predloži Izraelu in palestinski upravi seznam njenega osebja. "In še nikdar nisem prejel niti najmanjšega pomisleka glede osebja, ki ga najemamo.”