Razseljena Palestinka v begunskem taborišču Džabalija. Foto: AP
Razseljena Palestinka v begunskem taborišču Džabalija. Foto: AP

"Izrael mora nemudoma ustaviti vojaške operacije in napade v Gazi. Hamas in palestinske oborožene skupine pa morajo nemudoma ustaviti raketne napade in izpustiti vse talce. Zajemanje talcev je vojni zločin," je dejala vodja preiskovalne komisije Navi Pillay. Poudarila je, da je treba nujno pred roko pravice privesti vse odgovorne.

Poročilo neodvisne preiskovalne komisije je prva poglobljena preiskava ZN-a dogodkov med vojno, ki je izbruhnila po 7. oktobru lani. V njej ugotavljajo, da so tako Izrael kot palestinske oborožene skupine krivi vojnih zločinov.

Komisija ZN-a, ki jo je ustanovil Svet ZN-a za človekove pravice maja 2021, je ugotovila, da so v oktobrskem napadu pripadniki palestinskih oboroženih skupin storili vojne zločine, med drugim zajemanje talcev, namerno ubijanje ter kršenje mednarodnega humanitarnega prava in mednarodnega prava človekovih pravic. Našli so še dokaze o oskrunitvi trupel, tudi spolni oskrunitvi, obglavljanju in sežiganju. Otroke, ki so bili priča temu nasilju, so snemali v propagandne namene, so še opozorili v poročilu. Prepričani so še, da izraelskim oblastem ni uspelo zaščititi civilistov na jugu Izraela.

Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Nusejrat v Gazi. Foto: Reuters
Posledice izraelskega napada na begunsko taborišče Nusejrat v Gazi. Foto: Reuters

Izraelska vojska se je na Hamasov napad odzvala z obsežno ofenzivo v palestinski enklavi, ki je zahtevala že več kot 37.000 smrtnih žrtev, med njimi so večinoma civilisti. Komisija je glede izraelskega odziva ugotovila, da je Izrael zagrešil vojne zločine, zločine proti človečnosti ter kršil mednarodno humanitarno pravo in mednarodno pravo človekovih pravic. Opozorili so na "obsežen ali sistematičen napad na civilno prebivalstvo v Gazi".

"Komisija je ugotovila, da so bili storjeni zločini proti človečnosti: iztrebljanje, umor, preganjanje palestinskih moških in dečkov na podlagi spola, prisilno preseljevanje, mučenje ter nečloveško in kruto ravnanje," so dodali v poročilu. Poudarili so še, da je Izrael stradanje izkoristil kot vojno metodo, kar je vojni zločin. Ob tem so posvarili, da bo lakota vplivala na prebivalce Gaze, zlasti otroke, še desetletja.

Izraelske sile so vojne zločine storile tudi na Zahodnem bregu, med drugim so v poročilu poudarili spolno nasilje in mučenje.

Izrael ZN-u očital protiizraelsko diskriminacijo

Izrael, ki je sicer oviral delo preiskovalcev, je sklepe preiskave že zavrnil in komisijo ZN-a obtožil "sistematične protiizraelske diskriminacije".

Poročilo, ki so ga sestavili na podlagi intervjujev z žrtvami in očividci ter po preučitvi številnih drugih virov, satelitskih posnetkov in forenzičnih poročil, bodo prihodnji teden predstavili Svetu ZN-a za človekove pravice.