Žalujoči za ubitimi v izraelskem napadu. Foto: Reuters
Žalujoči za ubitimi v izraelskem napadu. Foto: Reuters

Kot navajajo lokalni viri, je izraelska vojska danes med drugim ciljala tako mesto Gaza na severu, kjer so bili ubiti najmanj trije ljudje, tudi otrok, kot Rafo na jugu razdejanega okupiranega območja. V napadih pa je vojska zadela tudi eno od hiš v begunskem taborišču Nusejrat, ki je bilo v soboto prizorišče pokola.

V napadu na družinsko hišo v begunskem taborišču Bureidž v osrednji Gazi so bili ubiti najmanj trije ljudje. Več je ranjenih.

"Kot v grozljivki"

V sobotnih napadih z morja, kopnega in zraka na Nusejrat je bilo po navedbah lokalnih oblasti ubitih več kot 200 ljudi, vključno z ženskami in otroki, ranjenih pa najmanj 400. O več sto žrtvah poročajo tudi iz preobremenjenih bolnišnic.

Zdravnik v bolnišnici Al Aksa v mestu Deir el Bala Džamal Sala je dejal, da je bolnišnica polna ljudi, vključno z otroki, ki so bili hudo poškodovani v izraelskem sobotnem napadu. "Na našem nevrokirurškem oddelku smo sprejeli več kot 20 bolnikov s hudimi poškodbami glave," je za Al Džaziro dejal Sala.

45-letni reševalec Ziad, ki je bil priča napadu na Nusejrat, je dejal, da je bilo "kot v grozljivki, a to je bil resničen pokol".

Palestinski otrok, poškodovan v izraelskem napadu. Foto: Reuters
Palestinski otrok, poškodovan v izraelskem napadu. Foto: Reuters

Eden od prebivalcev, Abdel Salam Darviš, je za BBC dejal, da je na tržnici kupoval zelenjavo, ko je slišal lovce in streljanje. "Potem so bili na ulicah raztreseni deli trupel ljudi, zidovi so bili umazani s krvjo," je dejal.

Več očividcev je za Al Džaziro dejalo, da so v soboto v taborišče izraelski vojaki vdrli tudi preoblečeni v Palestince. Vojaki naj bi prišli na tovornjaku s pohištvom, da je delovalo, da gre za razseljene Palestince.

V operaciji z obveščevalnimi podatki sodelovale tudi ZDA

Tiskovni predstavnik izraelske vojske Daniel Hagari je medtem dejal, da je bilo po njihovi oceni v "visoko tvegani, kompleksni misiji" manj kot 100 žrtev. Misija je temeljila na "natančnih obveščevalnih podatkih", je dodal.

Ameriška televizija CBS News, ki se sklicuje na dva ameriška vladna uslužbenca, je poročala, da so Izraelu obveščevalne podatke zagotovile tudi ZDA.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zaradi "grozljivega pokola" v Gazi palestinskega veleposlanika pri ZN-u pozval, naj zahteva sklic nujne seje Varnostnega sveta ZN-a na to temo.

Ameriška vojska je medtem zanikala namigovanja, da je njihov začasni pomol, ki od sobote znova deluje, igral vlogo pri izraelski operaciji za osvoboditev talcev. Kot so navedli, je bil pomol na obali Gaze postavljen "z enim samim namenom, da bi pomagal pri prenosu dodatne, nujno potrebne pomoči za reševanje življenj", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrog 320 milijonov dolarjev drag pomol je po postavitvi maja deloval le teden dni, preden so ga poškodovali visoki valovi.

Sorodna novica Izraelske univerze so prepletene z vojsko in orožarsko industrijo. Poziv k bojkotu traja že 20 let.

V zadnjih 24 urah ubitih 283 Palestincev

Po podatkih zdravstvenega ministrstva v Gazi je bilo v izraelskih napadih v zadnjih 24 urah v Gazi ubitih 283 ljudi, ranjenih pa 814.

Od tega je bilo 274 ubitih, 698 pa ranjenih v izraelski operaciji v Nusejratu, je sporočilo ministrstvo.

Skupaj je bilo po podatkih ministrstva od 7. oktobra v Gazi ubitih že 37.084 ljudi, od tega več kot 15.000 otrok, 84.494 je bilo ranjenih.

Slovenija izrazila olajšanje ob osvoboditvi talcev

Slovensko zunanje ministrstvo je v soboto na omrežju X zapisalo, da z osvobojenimi talci ter njihovimi družinami delijo olajšanje in veselje. "To je znak upanja za družine tistih, ki so še vedno v ujetništvu. Ponovno pozivamo k izpustitvi vseh preostalih talcev in ustavitvi vojne," so dodali.

Podobno je sporočil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell, ki pa je ob tem izpostavil tudi poročila o "novem pokolu civilistov", kar je najostreje obsodil.

Poudaril je še, da se mora prelivanje krvi nemudoma ustaviti ter omenil najnovejši predlog premirja v Gazi, ki ga je javnosti nedavno predstavil ameriški predsednik Joe Biden.

Posebna poročevalka: Izrael bi lahko že zdavnaj osvobodil vse talce

Medtem pa je posebna poročevalka ZN-a za področje človekovih pravic na zasedenih palestinskih ozemljih Francesca Albanese dejala, da ni bilo treba, da je bila cena za osvoboditev štirih izraelskih talcev stotine palestinskih življenj.

Sporočila je, da čuti olajšanje ob osvoboditvi izraelskih talcev, dodala pa je, da bi Izrael "lahko osvobodil vse talce, žive in zdrave, pred osmimi meseci, ko je bil predstavljen prvi predlog za prekinitev ognja in izmenjavo talcev".

"Izrael je to zavrnil, da bi nadaljeval uničevanje Gaze in Palestincev kot ljudstva," je sporočila.

Prizor z juga Libanona po enem od izraelskih napadov v mesecu maju. Foto: Reuters
Prizor z juga Libanona po enem od izraelskih napadov v mesecu maju. Foto: Reuters

Izrael napadel jug Libanona, domnevno z belim fosforjem

Izrael in libanonsko gibanje Hezbolah sta v soboto nadaljevala čezmejno obstreljevanje. Izraelske letalske sile so po lastnih navedbah večkrat napadle jug sosednjega Libanona, pri čemer so po poročanju NNA-ja ubile dva moška.

Šiitsko gibanje Hezbolah je v odgovor proti Izraelu izstrelilo več raket tipa katjuša. V čezmejnem obstreljevanju, ki se je začelo 8. oktobra lani, je bilo doslej ubitih skoraj 500 ljudi, večinoma na ozemlju Libanona, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelsko topništvo naj bi medtem obstreljevalo jug Libanona s prepovedanim strelivom z belim fosforjem, s čimer je sprožilo več požarov, ki so ogrozili tudi nekatere hiše. Gorelo je tudi v bližini položajev tamkajšnjih mirovnih sil Združenih narodov.

Strelivo z belim fosforjem se lahko uporablja za ustvarjanje dimnih zaves in osvetljevanje bojišč, vendar pa ta sestavina, ki se vname ob stiku s kisikom, lahko povzroči tudi požare, opekline, poškodbe dihal, odpoved organov in smrt.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je v nedavnem poročilu znova opozorila, da izraelska vojska uporablja beli fosfor tudi nad stanovanjskimi območji, kar pomeni kršitev mednarodnega prava.

Zaradi požarov, ki jih je na začetku tedna zanetilo obstreljevanje Hezbolaha, so bili na severu Izraela primorani evakuirati enega od tamkajšnjih krajev.

Število smrtnih žrtev včerajšnjih izraelskih napadov v Nusejratu naraslo na 226