21-letni Almog Meir Jan je ob napadu Hamasa skušal pobegniti in skupaj s prijateljem sta se prebila do avtomobila, a so ju kmalu ustavili palestinski napadalci. Foto: Reuters
21-letni Almog Meir Jan je ob napadu Hamasa skušal pobegniti in skupaj s prijateljem sta se prebila do avtomobila, a so ju kmalu ustavili palestinski napadalci. Foto: Reuters

"Po zapleteni operaciji smo iz Gaze rešili štiri žive izraelske talce," je sporočila izraelska vojska in pojasnila, da so akcijo načrtovali več tednov in jo ob pomoči helikopterja izvedli sredi belega dne. Talce so rešili iz dveh zgradb na dveh različnih lokacijah v begunskem taborišču Nuseirat v osrednjem delu Gaze. Na istem območju so izraelske sile v silovitem bombardiranju po navedbah oblasti v Gazi ubile več kot 210 ljudi, še več kot 400 je ranjenih.

Med rešenimi talci Noa Argamani

Po navedbah izraelskih oboroženih sil so vsi štirje talci v dobrem zdravstvenem stanju, odpeljali so jih na zdravljenje v bolnišnico. V operaciji je bil ubit pripadnik izraelskih posebnih enot.

Gre za talce, ki so jih palestinski napadalci pod vodstvom Hamasa zajeli med napadom na glasbeni festival Supernova 7. oktobra lani, ko je palestinsko gibanje izvedlo napad na jug Izraela, v katerem je bilo ubitih več kot 1100 ljudi in zajetih približno 250 talcev.

Med osvobojenimi talci so 26-letna Noa Argamani, 21-letni Almog Meir Jan, 27-letni Andrej Kozlov in 40-letni Šlomi Ziv.

V bolnišnici se je Argamani po telefonu pogovarjala z izraelskim predsednikom Izakom Hercogom. Foto: Reuters
V bolnišnici se je Argamani po telefonu pogovarjala z izraelskim predsednikom Izakom Hercogom. Foto: Reuters

"Tako sem vesela, da sem tukaj. Hvala za vse, hvala za ta trenutek," je rekla nasmejana Argamani v bolniški sobi v družbi očeta. Argamani je bila na festivalu ugrabljena skupaj s fantom, ki naj bi bil še vedno v ujetništvu.

Po Hamasovem napadu je postala eden od obrazov krize s talci, ko se je na spletu pojavil posnetek, ko sta jo ugrabila dva moška na motorju. Na posnetku obupana Argamani prosi napadalce: "Ne ubijte me!"

Premier Benjamin Netanjahu je v odzivu dejal, da Izrael ne popušča terorizmu in da deluje "ustvarjalno in pogumno", da domov vrne talce, ki jih ima Hamas v Gazi. "Zavezani smo temu, da bomo to storili tudi v prihodnje. Ne bomo popustili, dokler ne končamo misije in ne vrnemo domov vseh talcev – tako živih kot mrtvih," je dejal Netanjahu.

Razdejano taborišče Nuseirat. Foto: Reuters
Razdejano taborišče Nuseirat. Foto: Reuters

Oblasti v Gazi: Med operacijo ubitih in ranjenih več kot 200 Palestincev

Oblasti v Gazi so medtem sporočile, da so izraelske sile izvedle "brutalen napad na begunsko taborišče Nuseirat", pri čemer je bilo ubitih in ranjenih najmanj 210 ljudi, še 400 jih je bilo ranjenih. Izraelske ocene navajajo okoli 100 žrtev.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je pozval k sklicu izredne seje Varnostnega sveta ZN-a o "krvavem pokolu, ki so ga izvedle izraelske sile" v Nuseiratu, je v soboto poročala uradna tiskovna agencija WAFA. Napad so ostro obsodile tudi iranske in jordanske oblasti.

Iz dveh bolnišnic Aksa in Avda na območju poročajo o prepolnih hodnikih ranjenih, ki jim zdravniki skušajo pomagati, in številnim, ki žalujejo za svojimi bližnjimi. Izrael je izvedel zračne napade tudi v bližini bolnišnice Aksa v kraju Deir el Balah, pri čemer je bilo prav tako ubitih ali ranjenih več deset civilistov. Po ulicah ležijo trupla ubitih, ena od zdravnic je po poročanju Al Džazire dejala, da je prizorišče videti kot klavnica.

Odziv Hamasa: Število talcev lahko povišamo

V izjavi na svojem uradnem kanalu Telegram je skupina Hamas sporočila, da izpustitev štirih ujetnikov "ne bo spremenila strateškega neuspeha izraelske vojske na območju Gaze". Ob tem so sporočili, da imajo še vedno večje število talcev in da ga lahko povečajo.

Ob tem so dejali, da poročila, da so ZDA omogočile to izraelsko operacijo, "še enkrat dokazujejo", da je Washington "sokriv in popolnoma vpleten v vojne zločine, ki se izvajajo" v oblegani obalni enklavi.

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je na obisku v Franciji, je pozdravil rešitev štirih talcev, ob tem pa dodal, da "se naši napori ne bodo nehali, dokler ne bodo vsi talci doma in ne bo doseženo premirje".

Izrael obsežno bombardiral begunsko taborišče Nuseirat
Kozlov je na festivalu delal kot varnostnik. Foto: Reuters
Kozlov je na festivalu delal kot varnostnik. Foto: Reuters

Izrael ogorčen nad ZN-om

Izrael je obsodil uvrstitev izraelske vojske na ZN-ov seznam kršilcev pravic otrok, kar po besedah izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pomeni, da se je ZN dodal na "črni seznam zgodovine".

ZN je izraelsko vojsko uvrstil na seznam, ker lani ni zaščitila otrok, vendar po poročanju BBC-ja ni jasno, katerih kršitev je obtožena. Seznam je sicer del poročila o otrocih in oboroženih konfliktih, ki bo Varnostnemu svetu predvidoma predano 14. junija, na njem pa naj bi bili tudi palestinski gibanji Hamas in Islamski džihad.

Izraelski veleposlanik pri ZN-u Gilad Erdan je odločitev za uvrstitev na seznam označil za sramotno, medtem ko je izraelski zunanji minister Izrael Kac dejal, da bo to vplivalo na odnose njegove države z ZN-om.

Netanjahu je povedal, da se je z odločitvijo ZN sam uvrstil na "črni seznam zgodovine", ob tem pa ponovil, da je izraelska vojska "najbolj moralna vojska na svetu".

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) več kot 80 odstotkov otrok najmanj enkrat v treh dneh ni jedlo. Foto: Reuters
Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) več kot 80 odstotkov otrok najmanj enkrat v treh dneh ni jedlo. Foto: Reuters

Tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa je povedal, da je odločitev korak bližje temu, da bo Izrael odgovarjal za zločine.

V izraelski vojaški operaciji v Gazi, ki jo je Izrael sprožil po napadu Hamasa na njegovo ozemlje 7. oktobra lani, je bilo ubitih več tisoč otrok, še tisoče pa jih nujno potrebuje humanitarno pomoč.

Letni seznam generalnega sekretarja ZN-a zajema ubijanje otrok v spopadih in onemogočanje dostopa do pomoči ter napadanje šol in bolnišnic.