Pomol, ki so ga ameriške sile postavile za dobavo pomoči v Gazo po morju. Foto: Reuters
Pomol, ki so ga ameriške sile postavile za dobavo pomoči v Gazo po morju. Foto: Reuters

Dostava hrane, vode in drugih nujnih potrebščin, ki je že tako močno otežena, pa bo v prihodnjih dneh še težja – ameriške sile so namreč sporočile, da bodo zaradi napovedanih visokih valov in razburkanega morja začasni pomol za dostavo humanitarne pomoči ob obali Gaze premestile v izraelsko pristanišče Ašdod.

Pomol, ki je po poškodbi začel znova delovati šele prejšnji teden, bo vojska znova vzpostavila takoj, ko bo to dopuščalo vreme, so pojasnili. "Odločitev o začasni premestitvi pomola ni bila sprejeta zlahka, vendar je nujna, da se zagotovi, da bo začasni pomol tudi v prihodnje zagotavljal humanitarno pomoč," je na omrežju X zapisalo osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom).

Kot je pojasnilo, si s premestitvijo želi zaščititi pomol pred slabimi vremenskimi razmerami. Centcom je ob tem še dodal, da je od 17. maja čez pomorski koridor v Gazo prispelo več kot 3500 ton humanitarne pomoči.

Ameriška vojska je namreč 17. maja ob obali Gaze postavila pomol v upanju, da bi okrepili dobavo pomoči Palestincem v enklavi. Delovanje okoli 320 milijonov dolarjev vrednega pomola so morali začasno prekiniti že konec maja, ko so ga poškodovali visoki valovi.

Racija izraelske vojske v Dženinu na Zahodnem bregu. Foto: Reuters
Racija izraelske vojske v Dženinu na Zahodnem bregu. Foto: Reuters

Humanitarna kriza se poglablja tudi na Zahodnem bregu

Zahodni breg se spopada z vse hujšo zdravstveno krizo, h kateri prispevajo porast nasilja in vse pogostejši napadi na zdravstveno infrastrukturo, je v petek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Zato je pozvala k takojšnji zaščiti civilistov in zdravstvenega osebja.

Po navedbah WHO-ja je bilo na zasedenem Zahodnem bregu, vključno z Vzhodnim Jeruzalemom, od začetka vojne v Gazi 7. oktobra do ponedeljka ubitih 521 Palestincev, od tega 126 otrok, več kot 5200 ljudi pa je bilo ranjenih.

V tem času je WHO zaznal tudi 480 napadov na zdravstvene ustanove, reševalna vozila ter zdravstvene delavce in paciente. V napadih je bilo ubitih 16 ljudi, 95 pa ranjenih. Ob tem organizacija opozarja, da porast nasilja, pa tudi zapiranje nadzornih točk in omejevanje gibanja prebivalcev otežujejo dostop do zdravstvene oskrbe.

Vse težje je tudi iskanje zdravstvene oskrbe zunaj Zahodnega brega. Po podatkih WHO-ja je namreč Izrael od 7. oktobra zavrnil oziroma še ni obravnaval 44 odstotkov prošenj prebivalcev za odhod v zdravstvene ustanove v Vzhodnem Jeruzalemu in Izraelu.

Na zdravstvo vplivajo tudi finančne težave, ki so se poglobile, potem ko je Izrael prenehal izplačevati davke Palestincev oblastem v Ramali. Številni zdravstveni delavci tako že skoraj leto dni prejemajo le polovico svoje plače.

WHO je prav tako sporočil, da je bilo v Gazi zaradi akutne nedohranjenosti zdravljenih več kot 8000 otrok, mlajših od pet let, od tega 1600 otrok s hudo akutno nedohranjenostjo.

Na jugu Gaze ubitih osem izraelskih vojakov

Izraelska vojska je sporočila, da je bilo na jugu Gaze ubitih osem izraelskih vojakov, ki so bili v oklepnem vozilu. Gre za enega od incidentov za najvišjim številom žrtev v izraelski vojski od začetka vojne 7. oktobra lani.

Glede na poročanje izraelskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, so vojaki umrli "med operacijsko dejavnostjo" v mestu Rafa, ko je njihovo vozilo eksplodiralo.
Z njihovo smrtjo se je skupno število žrtev med izraelskimi vojaki v ofenzivi v Gazi povzpelo na 306.

19 ubitih v Gazi, med njimi otrok

Izrael je medtem nadaljeval napade na Gazo. Po navedbah tamkajšnjih oblasti je bilo v mestu Gaza na severu enklave ubitih najmanj 19 Palestincev, med njimi tudi otrok, še 50 pa je bilo ranjenih, poroča katarska televizija Al Džazira.

V Rafi so po navedbah prič potekali spopadi med palestinskimi borci in izraelskimi vojaki. Iz mesta pa prav tako poročajo o izraelskem obstreljevanju tamkajšnjega begunskega taborišča, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka vojne v Gazi je bilo po najnovejših podatkih ubitih več kot 37.296 ljudi, od tega 30 v zadnjih 24 urah, je sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi, ki jo vodi palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Tovornjaki s človekoljubno pomočjo za Gazo, ki so jih izraelski naseljenci poškodovali blizu nadzorne točke pri Hebronu na Zahodnem bregu, 14. maja. Foto: Reuters
Tovornjaki s človekoljubno pomočjo za Gazo, ki so jih izraelski naseljenci poškodovali blizu nadzorne točke pri Hebronu na Zahodnem bregu, 14. maja. Foto: Reuters

ZDA proti izraelski ekstremistični skupini Tsav 9 uvedle sankcije

ZDA so sporočile, da bodo proti "nasilni ekstremistični skupini" Tsav 9 uvedle sankcije, in sicer zaradi omejevanja dostave pomoči v Gazi. Pripadniki skupine so namreč od začetka leta na mejnem prehodu Kerem Šalom večkrat onemogočali prehod tovornjakom z nujno potrebno pomočjo za prebivalce Gaze, jih celo ugrabili, dva tovornjaka s pomočjo so zažgali in poškodovali voznike, je naštelo ameriško zunanje ministrstvo.

"Že več mesecev posamezniki znotraj skupine Tsav 9 skušajo onemogočiti dostavo humanitarne pomoči v Gazo z zaporo cest, pri čemer občasno uporabijo tudi nasilje," je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller. "Uničili so več tovornjakov in krvavo potrebno pomoč zmetali na cesto."

Za kakšne sankcije gre, sicer ni jasno, prav tako ni jasno, kako bodo vplivale na poslovanje organizacije.

Skupina je v odzivu na odločitev ameriškega zunanjega ministrstva zapisala, da gre za "šokantno" potezo, ki je "v nasprotju z vsem, kar je ameriško, in z liberalnimi vrednotami". Kot poroča Guardian, je ravnanje skupine v mednarodni skupnosti sprožilo zgražanje in ogorčenje, a doma, v Izraelu, uživa tiho podporo večine.