Foto: Reuters
Foto: Reuters

V Izraelski vladi namreč narašča koalicijski spor med verskimi nacionalističnimi strankami in sredinsko skupino, vključno z nekdanjimi vojaškimi generali, zaradi prizadevanj ZDA za dostavo več pomoči v Gazo.

"Prizadevanja za osvoboditev talcev se ves čas nadaljujejo," je po poročanju Reutersa dejal Netanjahu v komentarjih pred sejo vlade, ki so bili objavljeni v medijih. "Kot sem poudaril tudi v varnostnem kabinetu, ne bomo privolili v vsak dogovor in ne za vsako ceno."

Ob tem se je zdelo, da je grajal tudi svojega skrajno desničarskega ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben Gvira, ki želi, da se judovski naseljenci vrnejo v Gazo. Ben Gvir je tudi kritiziral ameriškega predsednika Joeja Bidna, ker je zahteval dostavo humanitarne pomoči v Gazo.

"Namesto da bi nam dal svojo popolno podporo, je Biden zaposlen s posredovanjem humanitarne pomoči in goriva Gazi, ki gresta Hamasu," je dejal Ben Gvir v intervjuju za Wall Street Journal, v katerem je odkrito podprl Donalda Trumpa, Bidnovega najverjetnejšega tekmeca na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. "Če bi bil Trump na oblasti, bi ZDA ravnale popolnoma drugače," je dejal.

Ameriški svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan ​pa je poudaril, da si bodo ZDA še naprej prizadevale zagotoviti več pomoči v Gazo. "To pomeni tudi pritiske na Izrael glede vprašanj, povezanih s humanitarno pomočjo, ki mora priti na območje Gaze in je mora biti še veliko več," je povedal na televiziji CBS.

Izraelske okupacijske sile v Gazi. Foto: Reuters
Izraelske okupacijske sile v Gazi. Foto: Reuters

Nočni napadi na Rafo

Z juga Gaze, iz mesta Rafa, poročajo o nočnih izraelskih napadih, v katerih je bilo po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva ubitih 92 ljudi, tudi dve deklici. V mesto se je zateklo več sto tisoč ljudi, ki so zbežali pred izraelskimi napadi.

"Otroci so spali in nenadoma se je začelo bombardiranje. Eden mojih otrok je umrl, trem pa je uspelo pobegniti," je dejal Ahmad Basam Al Džamal. Poleg ubitih so številni ljudje hudo poškodovani.

V mestu se krepi strah pred izraelskim kopenskim vdorom v mesto, v katero so se zatekle množice pregnanih Palestincev iz drugih delov Gaze, ki v zimskih razmerah živijo v šotorih. Veliko ljudi je bilo v zadnjih štirih mesecih že večkrat razseljenih.

V Rafi je po poročanju Al Džazire okoli 1,9 milijona ljudi. Celotno prebivalstvo Gaze šteje približno 2,3 milijona ljudi, od tega je polovica otrok.

Vzhodno od mesta so zaradi silovitosti napadov na stanovanjske stavbe ostanki in ruševine padali na šotore, v katerih prebivajo razseljeni. Šrapnel je zadel tudi vrtec, pri tem pa sta bili ubiti deklici.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo v Gazi v zadnjih 24 urah ubitih skoraj 130 ljudi.

Izraelska vojska medtem sporoča, da nadaljuje napade iz zraka, z morja in kopnega. Sporočila je, da je z letali napadla domnevne Hamasove tarče v Han Junisu na jugu Gaze.

O zračnih in kopenskih napadih poročajo tudi iz mesta Gaza in drugih predelov severa okupiranega območja. Na zahodu mesta več brezpilotnih letalnikov strelja na vse, kar se premika, poroča Al Džazira.

Do zdaj so izraelske sile v Gazi od 7. oktobra ubile najmanj 27.365 ljudi, od tega skoraj polovico otrok. Ranjenih je 66.630 ljudi. Na Zahodnem bregu so izraelska vojska in izraelski naseljenci v tem času ubili 382 Palestincev, ranili pa 4250.

Gaza in Zahodni breg sta pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Večina prebivalcev Gaze je beguncev (in njihovih potomcev) iz leta 1948, ko so bili pregnani s svojih domov na ozemlju današnjega Izraela v imenu zagotavljanja judovske večine v novoustanovljeni državi. Iz istega razloga Izrael palestinskim beguncem ne dovoljuje vrnitve.

Ubitih več kot 27.000 Palestincev

Lazzarini: Izrael ni predstavil dokazov

Vodja Agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je za britanski časopis Financial Times dejal, da Izrael agenciji do zdaj kljub svojim obtožbam o vpletenosti nekaterih njenih zaposlenih v oktobrski napad Hamasa za to še ni predstavil nikakršnih dokazov.

Tudi časopis, ki je imel vpogled v izraelske obveščevalne podatke, pravi, da ti ne vsebujejo dokazov, ki bi podkrepili obtožbe Izraela zoper UNRWA.

Po izraelskih obtožbah je 15 pomembnih donatoric prekinilo financiranje agencije, ki je ključna za reševanje življenj Palestincev v Gazi in življenje palestinskih beguncev tam, na Zahodnem bregu in v sosednjih državah.

Razdejano mesto Gaza. Foto: Reuters
Razdejano mesto Gaza. Foto: Reuters