Analiza UNOSAT-a je pokazala, da je bilo med izraelsko ofenzivo poškodovanih 93.000 stanovanjskih enot v Gazi. Foto: Reuters
Analiza UNOSAT-a je pokazala, da je bilo med izraelsko ofenzivo poškodovanih 93.000 stanovanjskih enot v Gazi. Foto: Reuters

Izraelska vojska je silovito ofenzivo v Gazi začela po napadu palestinskega gibanja Hamas na izraelsko ozemlje 7. oktobra lani. V zračnih napadih, tankovskem obstreljevanju in rušenjih so bile uničene celotne soseske in ključna infrastruktura, zaradi česar je razseljenih že 1,9 milijona Palestincev, kar predstavlja 85 odstotkov vseh prebivalcev Gaze.

Satelitski center Združenih narodov (UNOSAT) je po pregledu satelitskih posnetkov Gaze ugotovil, da je bilo skupaj uničenih ali poškodovanih 69.147 zgradb, hiš in poslopij, kar predstavlja približno 30 odstotkov vseh zidanih objektov.

Kot so pojasnili pri UNOSAT-u, je bilo 22.131 objektov uničenih, 14.066 resno poškodovanih, medtem ko jih je 32.950 utrpelo zmerno škodo. Največ objektov je poškodovanih v mestu Gaza in begunskem taborišču Han Junis.

Za analizo je UNOSAT uporabil satelitske posnetke iz 6. in 7. januarja, ki jih je primerjal s šestimi drugimi nizi satelitskih fotografij, vključno s tistimi pred začetkom izraelske ofenzive.

Številne palestinske družine so v izraelskih napadih ostale brez svojih domov. Foto: EPA
Številne palestinske družine so v izraelskih napadih ostale brez svojih domov. Foto: EPA

Galant: Mrtvih 10.000 borcev Hamasa

Iz Han Junisa na jugu poročajo o napadih, tudi v bližini bolnišnic. V četrtek je Han Junis obiskal izraelski obrambni minister Joav Galant. Izraelskim vojakom je dejal, da palestinskemu gibanju Hamas primanjkuje orožja in streliva, da ima v svojih vrstah 10.000 mrtvih in še 10.000 ranjenih borcev.

"To je resen udarec, ki zmanjšuje sposobnosti Hamasa," je dejal in ponovil stališče izraelske vlade, da lahko izpustitev talcev v Gazi zagotovijo le vojaška sredstva.

Galant je ob tem tudi napovedal razširitev izraelskih operacij na skrajni jug enklave, na območje Rafe, kjer je trenutno več kot milijon Palestincev, ki so morali zaradi izraelskih napadov zapustiti svoje domove.

Pred vojno je v mestu živelo okoli 250.000 ljudi, zdaj pa je tam več kot polovica vseh prebivalcev Gaze, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Prebivalci se po Galantovi izjavi bojijo kopenske invazije izraelske vojske. Eden od prebivalcev, 55-letni poslovnež Emad, je dejal, da je v Rafi večina prebivalstva Gaze. "Če bodo vdrli tanki, bo to pokol, kakršnega še ni bilo v tej vojni," je dejal.

Um Badri, mati petih otrok, razseljena iz mesta Gaza, zdaj živi v šotoru in opozarja na nizke temperature in veter, ki še povečujejo bedo.

Na jugu Gaze zdaj živi 1,9 milijona ljudi, ki nimajo osnovne infrastrukture, zaradi česar se širijo bolezni, predvsem zaradi onesnažene vode. Al Džazira poroča, da ljudje niso pripravljeni na zimo, nimajo toplih oblačil in odej.

Lačni otroci v Rafi čakajo na hrano. Foto: EPA
Lačni otroci v Rafi čakajo na hrano. Foto: EPA

Napadi v bližini bolnišnic

Urad ZN-a za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) je sporočil, da siloviti spopadi v Han Junisu v bližini bolnišnic Naser in Al Amal "ogrožajo varnost" zdravstvenega osebja, ranjenih in notranje razseljenih ljudi, ki so v bolnišnici poiskali zatočišče pred napadi.

Obe bolnišnici se spopadata z "resnim pomanjkanjem kisika", potrebnega za zdravljenje bolnikov.

Unicef: Skoraj vsi otroci potrebujejo psihosocialno pomoč

Sklad ZN-a za otroke (Unicef) opozarja, da je okoli 17.000 otrok v Gazi brez spremstva ali pa so bili ločeni od družine.

Skoraj vsi otroci na območju pa potrebujejo pomoč na področju duševnega zdravja. V Gazi živi več kot milijon otrok. Kažejo znake povečane tesnobe, pomanjkanje apetita, ne morejo spati, imajo čustvene izbruhe, doživijo napade panike vsakič, ko slišijo bombardiranje, je dejal predstavnik Unicefa Jonathan Crickx.

Unicef je ocenjeval, da je že pred vojno psihosocialno pomoč v Gazi potrebovalo okoli pol milijona otrok, danes pa jo potrebujejo skoraj vsi.

Med 31. januarjem in 1. februarjem je bilo medtem po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi ubitih 118 Palestincev, 190 pa je bilo ranjenih.

Število smrtnih žrtev izraelske ofenzive v okupirani Gazi je v četrtek preseglo 27.000. Kot je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je izraelska vojska od začetka operacij ubila najmanj 27.131 Palestincev. Med ubitimi so večinoma ženske in otroci. Še najmanj 66.287 je ranjenih.

Prizor s severa Gaze. Foto: Reuters
Prizor s severa Gaze. Foto: Reuters

Otroci v vrstah za hrano

Palestinski novinar Ma'an Abu Taha je objavil posnetek, ki kaže otroke, kako čakajo v dolgih vrstah za hrano. Otroci so bili v množici lačnih Palestincev, čakajočih na obrok.

ZN opozarja, da se Gaza spopada z lakoto, zaradi česar so ljudje prisiljeni jesti krmo za živali. Izrael namreč uničuje prehranski sistem Gaze, zoper območje in vseh 2,3 milijona prebivalcev pa izvaja obleganje.

Izrael bombardiral belgijski urad za razvoj v Gazi

Izraelske sile so v Gazi bombardirale in uničile urad belgijske agencije za razvoj, zaradi česar je Belgija na zagovor poklicala izraelskega veleposlanika.

Urad je bil v šestnadstropni stavbi v mestu Gaza, belgijsko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da menijo, da v času napada v njem ni bilo osebja agencije. Belgija se je namreč pred dvema tednoma odločila, da iz Gaze umakne vse osebje in njihove družine. Upajo, da bodo ti ljudje lahko kmalu zapustili Gazo.

Ministrstvo je poudarilo, da je "uničevanje civilne infrastrukture povsem nesprejemljivo in ni v skladu z mednarodnim pravom".

Katar: Prvi pozitivni signal Hamasa glede predloga za premirje

Potem ko so v Parizu prejšnji konec tedna potekali pogovori o novi prekinitvi ognja v Gazi, na katerih so sodelovali predstavniki ZDA, Izraela, Katarja in Egipta, iz Katarja poročajo o pozitivnih signalih.

Osnutek predloga, ki so ga pripravili ameriški pogajalci, predvideva, da bi palestinske oborožene skupine izpustile več kot 100 talcev, Izrael pa bi v zameno za dva meseca prenehal napadati območje pod njegovo okupacijo.

"Ta predlog je odobrila izraelska stran, zdaj pa imamo prvo pozitivno potrditev Hamasa," je v četrtek dejal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari. Dodal je, da v Dohi upajo na dobre novice glede prekinitve spopadov v prihodnjih nekaj tednih.

Vendar pa je neimenovani vir iz Hamasa za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je izjava Katarja prenagljena in da imajo frakcije gibanja več pripomb na predloge.

Vodja Hamasa Ismail Hanija je pred tem v torek potrdil, da je gibanje prejelo predlog in da pripravlja odgovor nanj.