Številne hiše v Gazi so zaradi nenehnih izraelskih napadov povsem uničene. Foto: Reuters
Številne hiše v Gazi so zaradi nenehnih izraelskih napadov povsem uničene. Foto: Reuters

Število žrtev napada na Al Magazi bi se lahko še povečalo, saj na tem območju živi veliko družin, je poročal BBC, ki mu je izraelska vojska sporočila, da še preučuje poročila o napadu.

V izraelskem napadu je bilo ranjenih na desetine ljudi, ki so jih prepeljali v bližnjo bolnišnico Al Aksa. Po besedah tiskovnega predstavnika zdravstvenega ministrstva v Gazi je bil v napadu uničen stanovanjski blok.

BBC navaja očeta, ki je v napadu izgubil hčer in vnuke, s katerimi so skupaj pobegnili v osrednji del Gaze s severa, ki je bil tarča silovitega izraelskega bombardiranja. "Vsi smo tarče, civilisti so tarče. Ni varnega kraja. Rekli so nam, naj zapustimo mesto Gaza, zdaj smo prišli v osrednjo Gazo, da bi umrli," je dejal.

Palestinski Rdeči polmesec je poročal, da so zaradi intenzivnih izraelskih napadov zaprte glavne ceste med Al Magazijem in dvema drugima begunskima taboriščema, kar ovira delo reševalnih ekip.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Kljub izzivom, ki jih predstavljajo teroristi Hamasa, ki delujejo na civilnih območjih v Gazi, so izraelske obrambne sile zavezane mednarodnemu pravu, vključno s sprejemanjem izvedljivih odločitev za zmanjšanje škode civilistom," je glede napada sporočila izraelska vojska.

V zračnem napadu na mesto Han Junis na jugu Gaze pa je umrlo najmanj 23 ljudi, kar pomeni, da je bila to ena najbolj krvavih noči v Gazi v zadnjih tednih.

Od 7. oktobra, ko je palestinsko gibanje Hamas napadlo Izrael in ubilo približno 1200 ljudi, še 240 pa jih zajelo za talce, je bilo v povračilnih izraelskih napadih ubitih že več kot 20.000 ljudi, med njimi večinoma otroci in ženske, še 54.000 ljudi pa je bilo ranjenih.

Benjamin Netanjahu v Gazi. Foto: AP
Benjamin Netanjahu v Gazi. Foto: AP

Netanjahu: Vojna bo dolga

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v nedeljo dejal, da država plačuje visoko ceno za vojno, potem ko je od petka na območju Gaze umrlo 14 izraelskih vojakov. "Vojna bo dolga," je na seji vlade dejal Netanjahu. "Plačujemo zelo visoko ceno zanjo, vendar nimamo druge izbire, kot da se še naprej borimo," je dejal izraelski premier.

Od začetka izraelske ofenzive je bilo v Gazi skupno ubitih 154 izraelskih vojakov.

Netanjahu je nato obiskal Gazo, nato pa izjavil, da vojna med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas še ni blizu konca. "Pravkar sem se vrnil iz Gaze. Ne ustavljamo se, nadaljujemo boj in ga bomo v prihodnjih dneh še okrepili. To bo dolga vojna, ki še ni blizu koncu," je Netanjahu povedal v izjavi, ki jo je objavila njegova skrajno desna stranka Likud.

Izraelski premier je od začetka vojne že večkrat izjavil, da bo ta dolgotrajna in da se vojska ne bo ustavila, dokler Hamas ne bo uničen.

Hamas zavrnil nov predlog premirja

Egipt je medtem predstavil nov predlog premirja med Hamasom in Izraelom, ki bi potekalo v treh fazah. V prvi fazi bi nastopil humanitarni premor v spopadih, ki bi trajal od sedem do deset dni, med katerim bi Hamas izpustil vse civilne talce v zameno za izpustitev nekaterih palestinskih zapornikov iz izraelskih zaporov.

V enotedenski drugi fazi bi Hamas izpustil vse zajete izraelske vojakinje v zameno za palestinske zapornike, izvedli pa bi tudi izmenjavo trupel. Tretja faza bi trajala mesec dni, ko bi Hamas v zameno za več palestinskih zapornikov izpustil vse preostale talce, Izrael pa bi se umaknil z območja Gaze in ustavil napade iz zraka.

Pogajanja o premirju naj bi potekala v Egiptu ob posredovanju Katarja in ZDA.

A Hamas in skupina Islamski džihad sta po navedbah egiptovskih virov zavrnila predlog Kaira o predaji nadzora nad Gazo v zameno za trajno prekinitev ognja. Edina koncesija, ki naj bi jo bili skupini pripravljeni izpolniti v zameno za prekinitev sovražnosti, je izpustitev več kot 100 izraelskih talcev, ki jih še vedno zadržujejo v Gazi.

Nova izmenjava ognja ob libanonski meji

Izraelska vojska in pripadniki libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah so se ob izraelsko-libanonski meji znova medsebojno obstreljevali, sta potrdili obe strani. Nobena od njiju sicer ni poročala o smrtnih žrtvah.

Gibanje Hezbolah je sporočilo, da so iz južnega Libanona streljali na izraelske enote v Misgavu na severu Izraela in Beit Hilelu na okupirani Golanski planoti. Izraelske sile pa so sporočile, da so z bojnimi letali ponoči in zgodaj davi napadle položaje in infrastrukturo Hezbolaha v južnem Libanonu.

Izraelski tanki so pozneje čez dan obstreljevali položaje Hezbolaha, v njihovem poročilu pa je navedeno še, da so se popoldne v Roš Hanikri na sredozemski obali oglasile sirene za zračni napad, poroča DPA. Nobena od strani sicer ni poročala o smrtnih žrtvah.

Od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra je na izraelsko-libanonski meji že večkrat potekalo obstreljevanje med izraelsko vojsko in različnimi oboroženimi skupinami, med njimi zlasti gibanjem Hezbolah, ki ga podpira Iran.
Obstreljevanje je zahtevalo smrtne žrtve že na obeh straneh meje. Gre za najhujšo zaostritev konflikta na območju od druge libanonske vojne leta 2006, številni pa so v zadnjih mesecih izrazili skrb nad širjenjem konflikta v celotni regiji.

V 24 urah v Gazi ubitih več kot sto Palestincev