Izrael nadaljuje operacije v Gazi. Foto: Reuters
Izrael nadaljuje operacije v Gazi. Foto: Reuters

Po poročanju diplomatov besedila resolucije ne podpira niti Alžirija, ki je edina arabska članica v Varnostnem svetu ZN-a. Za sprejetje resolucije je potrebnih vsaj devet glasov za, hkrati pa ne sme biti nobenega veta ZDA, Francije, Združenega kraljestva, Kitajske ali Rusije.

Osnutek resolucije pozdravlja Bidnov načrt, ki ga je ta predstavil 31. maja, in palestinsko gibanje Hamas poziva, naj ga sprejme. Načrt predvideva tri faze, ki bi vodile do trajnega premirja. Prva faza predvideva prekinitev ognja za šest tednov, umik izraelske vojske iz naseljenih predelov Gaze in delno izmenjavo ujetnikov. Naslednji dve fazi predvidevata trajen konec spopadov in obnovo Gaze.

Netanjahu bo 24. julija nagovoril ameriški kongres

Izraelski premier Benjamin Netanjahu bo po poročanju ameriške tiskovne agencije AP 24. julija nagovoril oba domova ameriškega kongresa.

Netanjahuja so v kongres povabili vodje republikancev in demokratov v predstavniškem domu in senatu, ki so izpostavili, da je namen vabila "poudariti solidarnost Amerike z Izraelom".

Toda nekatere članice Varnostnega sveta ZN-a so postavile pod vprašaj, ali je Izrael dejansko sprejel načrt, zato želijo, da se vztraja pri marčevski zahtevi po takojšnji prekinitvi ognja in brezpogojni izpustitvi vseh talcev.

Dopolnila Rusije

Rusija je predlagala dopolnila k ameriškemu besedilu, ki vključuje poziv tako Hamasu kot Izraelu, naj sprejmeta predlog, ob tem pa zahtevajo takojšnje, brezpogojno in trajno premirje, ki ga spoštujejo vse strani.

Moskva prav tako želi, da osnutek poudari, da bo prva faza prekinitve ognja ostala v veljavi, dokler se bodo nadaljevala pogajanja o drugi fazi.

VS ZN-a je konec marca sprejel resolucijo z zahtevo po takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ki bi vodila v trajno premirje. Resolucijo, ki jo je predlagalo deset nestalnih članic, med njimi Slovenija, so podprle vse članice, razen ZDA, ki so resolucijo v nasprotju z določili mednarodnega prava označile kot nezavezujočo.

Pred enim tednom je Alžirija predlagala osnutek resolucije, ki zahteva prekinitev ognja v Gazi, izpustitev vseh talcev in Izraelu nalaga, naj takoj ustavi vojaško ofenzivo v Rafi, vendar ni prejel podpore ZDA.