Posledice izraelskih napadov na begunsko taborišče Al Magazi. Foto: EPA
Posledice izraelskih napadov na begunsko taborišče Al Magazi. Foto: EPA

"Tudi ko smo bili tarča napada Irana, nismo niti za hip izpred oči izgubili svoje bistvene naloge v Gazi, ki vsebuje rešitev talcev iz rok Hamasa, zastopnika Irana," je v nedeljo zvečer zatrdil tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari.

V enklavi naj bi bilo še približno 133 talcev in glede na zadnje informacije vojske so ti med drugim v mestu Rafa. "Hamas še vedno zadržuje naše talce v Gazi. Talci so tudi v Rafi in storili bomo vse, kar lahko, da jih pripeljemo domov," je še dejal Hagari.

V ločeni izjavi je vojska sporočila, da je v boj v oblegani enklavi vpoklicala še dve brigadi. Kam jih bodo namestili, ni navedla, je pa pred le nekaj dnevi vojska umaknila vse svoje enote razen ene brigade iz mesta Han Junis na jugu.

Na obrambnem ministrstvu so takrat umik pojasnjevali s potrebo po pripravi na "prihodnje misije, vključno z misijo v Rafi".

Številni razseljeni Palestinci se z juga vračajo nazaj na sever enklave, kjer so živeli pred začetkom spopadov. Foto: Reuters
Številni razseljeni Palestinci se z juga vračajo nazaj na sever enklave, kjer so živeli pred začetkom spopadov. Foto: Reuters

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kljub mednarodnim svarilom odločen izvesti ofenzivo na Rafo, ki jo predstavlja kot zadnjo veliko utrdbo palestinskega gibanja Hamas. V mesto se je sicer po ocenah ZN-a zateklo 1,5 milijona zaradi spopadov razseljenih Palestincev.

Izraelska vojska je po poročanju Al Džazire izvedla napade v več delih okupiranega območja, tudi na begunsko taborišče Nuseirat, v katerem je uničila tamkajšnjo mošejo.

Tarče celodnevnega topniškega obstreljevanja so tudi stanovanjski predeli v beguinskem taborišču Džabalija na severu Gaze.

V zadnjih 24 urah je bilo v Gazi ubitih najmanj 68 ljudi, več deset je ranjenih. Od začetka vojne 7. oktobra je bilo v izraelskih napadih na območje ubitih 33.729 ljudi, večinoma otrok in žensk, več kot 76.000 jih je bilo ranjenih.

V Libanonu ranjeni štirje izraelski vojaki

V eksploziji, ki je ponoči odjeknila na ozemlju Libanona blizu meje z Izraelom, so bili ranjeni štirje izraelski vojaki, je sporočila izraelska vojska.

Po navedbah izraelske vojske so bili trije vojaki lažje oziroma zmerno ranjeni, eden pa je utrpel hujše poškodbe, poroča nemška tiskovna agencija DPA. "Potrjujemo, da se je incident zgodil znotraj Libanona," je pozneje za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik vojske.

Pred tem je libanonsko gibanje Hezbolah, ki ga podpira Iran, sporočilo, da so eksplozivne naprave namestili na območju Tal Ismaila in jih razstrelili, ko so izraelski vojaki vstopili na libanonsko ozemlje. Dodalo je, da je bil pri tem eden od vojakov hudo ranjen.

Od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se tudi razmere na izraelsko-libanonski meji močno zaostrile. Redno prihaja do obstreljevanja med izraelskimi silami in Hezbolahom.

V Izraelu je doslej v napadih Hezbolaha umrlo deset vojakov in osem civilistov. Na drugi strani je bilo v napadih izraelskih sil na ozemlje Libanona ubitih več kot 360 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 70 civilistov.

Slovenijo bo obiskal španski premier Sánchez