Oznake, ki so jih nosili humanitarni delavci, ko so bili žrtve zračnega napada. Foto: Reuters
Oznake, ki so jih nosili humanitarni delavci, ko so bili žrtve zračnega napada. Foto: Reuters

"Danes je organizacija World Central Kitchen v napadu izraelske vojske v Gazi izgubila več svojih bratov in sester," je povedal vodja nevladne organizacije s sedežem v ZDA Jose Andres, ki je dodal, da so bili ubiti v napadu izraelske vojske, medtem ko so skušali dostaviti hrano razseljenemu prebivalstvu. Andres je ob tem pozval izraelsko vlado, naj preneha "vsesplošno ubijati". Organizacija World Central Kitchen je incident označila za tragedijo in spet poudarila, da humanitarni delavci in civilisti nikoli ne smejo biti tarča tovrstnih napadov.

Omenjena organizacija sodeluje pri dostavah pošiljk s hrano in humanitarno pomočjo v oblegano palestinsko enklavo, v zadnjih dneh je usklajevala prihod nove ladje z dobrodelno pomočjo v osrednji del Gaze, poroča BBC. Prav tako pomaga pri zagotavljanju obrokov za obubožano prebivalstvo. V 175 dneh vojne v Gazi je organizacija zagotovila več kot 42 milijonov obrokov.

Organizacije ustavljajo pomoč

Po tragediji je WCK še sporočila, da začasno prekinja vse dejavnosti v regiji. Kmalu zatem je še ena nevladna organizacija s sedežem v ZDA, American Near East Refugee Aid (Anera), ki prav tako zagotavlja nujno pomoč Palestincem, sporočila, da začasno prekinja svoje delovanje v Gazi. Skupaj sta omenjeni organizaciji v Gazi zagotovili dva milijona obrokov na teden.

Ciprski predsednik Nikos Kristodulides je ob tem zatrdil, da bo pomorski humanitarni koridor od Cipra do Gaze še naprej deloval.

Da je napad izvedla izraelska vojska, je sporočil tudi Hamasov urad, ki je dodal, da je namen takšnih napadov "prestrašiti tuje humanitarne delavce, da bi se umaknili s tovrstnih misij".

Uničeno vozilo, s katerim so se vozili humanitarni delavci. Foto: Reuters
Uničeno vozilo, s katerim so se vozili humanitarni delavci. Foto: Reuters

Albanese potrdil smrt Avstralke

Smrt avstralske državljanke Zomi Frankcom je že potrdil avstralski premier Anthony Albanese. "To je popolnoma nesprejemljivo," je dejal o napadu in dodal, da bo Avstralija od izraelskih uradnikov zahtevala pojasnila.

Poljsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da preiskuje smrt poljskega državljana na območju Gaze, o kateri jih je obvestila humanitarna organizacija. Dodali so, da so za pojasnila zaprosili izraelsko veleposlaništvo, varnostne sile in vojsko. Tudi britansko zunanje ministrstvo skuša izvedeti dodatne podrobnosti o smrti britanskega državljana.

BBC-jev novinar je dejal, da je videl trupla treh tujih humanitarnih delavcev in palestinskega voznika. Viri iz bolnišnice Al Aksa so potrdili, da so k njim pripeljali trupla štirih tujcev in enega Palestinca, potem ko sta bila dva avtomobila, v katerih so se vozili, v mestu Deir al Balah tarča zračnega napada. Konvoj je bil tarča napada, potem ko so delavci zapustili skladišče v Deir al Balahu, v katerem so raztovorili več kot sto ton hrane, ki je v Gazo prišla po morju.

Neki palestinski zdravnik je povedal, da so vsi humanitarni delavci nosili neprebojne jopiče z logotipom WCK-ja, fotografije kažejo, da je bil logotip organizacije tudi na strehi avtomobilov, s katerimi so se vozili.

Organizacija zagotavlja tople obroke razseljenemu prebivalstvu v Gazi. Foto: Reuters
Organizacija zagotavlja tople obroke razseljenemu prebivalstvu v Gazi. Foto: Reuters

Netanjahu: Nenameren napad

Izraelska vojska je sporočila, da še izvaja "temeljit pregled na najvišji ravni, da bi pojasnila okoliščine tega tragičnega dogodka". Ob tem je dodala, da je "tesno sodelovala z WCK-jem v prizadevanjih za zagotovitev pomoči Palestincem".

Nato je izraelska vojska izrazila "globoko obžalovanje" zaradi smrti humanitarcev tako organizaciji kot "zavezniškim državam, ki skušajo pomagati tistim, ki pomoč potrebujejo".

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je obžaloval smrt sedmerice v napadu, ki ga je opisal kot tragičnega in nenamernega. "Žal se je v ponedeljek zgodil tragičen incident, ko so naše sile nenamerno zadele nedolžne ljudi na območju Gaze. To se dogaja med vojno, incident bomo podrobno preiskali. Z vladami smo v stikih in storili bomo vse, kar je v naši moči, da se to ne bi nikoli več ponovilo," je izjavil ob odhodu iz bolnišnice, kjer so mu v nedeljo zvečer operirali kilo

Ostri odzivi iz sveta

Na incident so se odzvale tudi oblasti v ZDA. "Globoko smo zaskrbljeni zaradi napada, v katerem so bili v Gazi ubiti humanitarni delavci organizacije World Central Kitchen," je v objavi na omrežju X sporočila tiskovna predstavnica sveta za nacionalno varnost Bele hiše Adrienne Watson. "Humanitarne delavce je treba zaščititi, ko dostavljajo nujno potrebno pomoč, zato Izrael pozivamo, naj hitro razišče, kaj se je zgodilo," je dodala.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell pa je pozval k preiskavi in ostro obsodil izraelski napad. "Kljub vsem zahtevam po zaščiti civilistov in humanitarnih delavcev smo priča novim nedolžnim žrtvam. To kaže, da je treba nemudoma začeti izvajati resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja, popoln humanitarni dostop in okrepljeno zaščito civilistov," je zapisal na omrežju X.

Britanski zunanji minister David Cameron, ki je vse bolj kritičen do izraelske ofenzive v Gazi, je dejal, da je London pozval Izrael, naj nemudoma razišče in zagotovi popolno in pregledno preiskavo o tem, kaj se je zgodilo.

Britanski premier Rishi Sunak je ob smrti britanskih državljanov izrazil pretresenost in žalost.
Britanska vlada je danes tudi poklicala izraelskega veleposlanika v Londonu, da izrazi svojo "nedvoumno obsodbo" smrti humanitarnih delavcev.

"Pozval sem, da se izvede hitra in pregledna preiskava, da se njeni rezultati delijo s celotno mednarodno skupnostjo in da odgovorni v celoti odgovarjajo za svoja dejanja," je sporočil državni sekretar na britanskem zunanjem ministrstvu Andrew Mitchell.

Izraelski napad je obsodila tudi Evropska unija, slovensko zunanje ministrstvo pa je ob obsodbi napada še poudarilo, da je treba takoj uresničiti resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, sprejeto prejšnji teden, ki med drugim poziva k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi med ramazanom.

Po podatkih mednarodne raziskovalne skupine Aid Worker Security Database je bilo v vojni v Gazi pred ponedeljkovim izraelskim napadom ubitih najmanj 196 humanitarnih delavcev. Med njimi jih je 174 delalo za različne organizacije ZN-a. Ubitih pa je bilo tudi najmanj pet uslužbencev organizacije Zdravniki brez meja in več njihovih družinskih članov.

V izraelskem napadu ubiti humanitarni delavci