Sirske demokratične sile sestavljajo arabski in predvsem kurdski borci, v bojih pa uživajo podporo ZDA. Foto: EPA
Sirske demokratične sile sestavljajo arabski in predvsem kurdski borci, v bojih pa uživajo podporo ZDA. Foto: EPA
IS
T. i. Islamska država je pred leti nadzirala velike dele Sirije in Iraka, zdaj pa je omejena na majhno območje predvsem na vzhodu Sirije. Foto: Reuters
V Siriji ofenziva proti Islamski državi

SDF, ki ga sestavljajo arabski in predvsem kurdski borci, je v ponedeljek sprožil ofenzivo proti džihadistom v okolici Hadžina, mesta ob reki Evfrat blizu meje z Irakom. Kot so sporočili, pričakujejo "težak boj".

ZDA so po poročanju BBC-ja nedavno ugotovile, da ima IS v Siriji še vedno okoli 14.000 borcev. Večina naj bi jih bila na območju vzhodno od Evfrata proti meji z Irakom, približno 25 kilometrov od Hadžina, in v puščavskih predelih na jugu države ter v njenem osrednjem delu, kjer se z njimi spopada sirska vlada.

Borci SDF-ja so v preteklih štirih mesecih zavzeli območji Baguz in Dašiša severno in južno od Hadžina. Francoska tiskovna agencija AFP navaja neimenovanega SDF-jevega poveljnika, ki je dejal, da je bilo prvi dan ofenzive ubitih najmanj 15 IS-jevih pripadnikov.

IS je v Hadžinu utrdil svoje položaje, zaradi česar bo boj težak, je dejal poveljnik, ki pa je izrazil prepričanje o uspehu SDF-ja.

Medtem Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, poroča, da so zračni, topniški in kopenski napadi na položaje IS-ja najmočnejši v zadnjih mesecih.

SDF je po poročanju observatorija vzpostavil humanitarni koridor, da lahko civilisti pobegnejo iz Hadžina.

"IS ni omejen na Hadžin"
Prejšnji mesec je IS objavil avdioposnetek, na katerem naj bi vodja skupine Abu Bakr Al Bagdadi oznanil, da bo kalifat obstal. "IS ni omejen na Hadžin," je dejal. Lokacija Al Bagdadija sicer ni znana, predstavnik mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA pa je dejal, da verjamejo, da so v Hadžinu še vedno pomembni člani IS-ja.

Sirski observatorij je medtem sporočil, da so borci IS-ja v torek v zasedi ubili najmanj 21 provladnih borcev na odročnem območju Tulul al Safa na jugozahodu Sirije. Sirski državni mediji so poročali o hudih bojih na območju in dodali, da so vladna letala in topništvo napadala položaje IS-ja, pri čemer da so ubili ali ranili veliko džihadistov.

IS tudi v Iraku
Po poročanju BBC-ja naj bi imel IS še okoli 15.500 in 17.100 borcev v Iraku, kjer pa ne nadzirajo več popolnoma ozemlja, kot so ga včasih. Večina jih je v ogromni puščavi na zahodu. Na svojem vrhuncu je IS na ozemlju Sirije in Iraka ustanovil t. i. kalifat, ki je bil velik kot Velika Britanija, v njem pa je živelo več kot 7,7 milijona ljudi.

V Siriji ofenziva proti Islamski državi