Število mrtvih bi bilo lahko še višje. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
Število mrtvih bi bilo lahko še višje. Fotografija je simbolična. Foto: Reuters
V Idlibu umrlo 69 ljudi, tudi 17 otrok

Vodja observatorija Rami Abdel Rahman je dejal, da je umrlo tudi 17 pripadnikov džihadistične skupine Hajat Tahrir al Šam, ki nadzira večino pokrajine Idlib in ki je nastala iz nekdanje sirske veje teroristične mreže Al Kaida.

V stavbi naj bi bilo strelivo v lasti preprodajalca orožja, poroča BBC. Delal naj bi za džihadistično skupino. Reševalci so z buldožerji odstranjevali ruševine in izpod njih vlekli ujete ljudi, je poročal novinar francoske tiskovne agencije AFP. Kot sporoča observatorij, je več deset ljudi še vedno pogrešanih, iskanje žrtev pa nadaljujejo.

Po nekaterih poročilih bi bilo lahko število žrtev še višje. Številni ljudje v porušeni stavbi naj bi bili člani družin džihadističnih borcev, ki so se zatekli v Idlib, potem ko so bili pregnani iz drugih delov Sirije. Vzrok za eksplozijo še ni znan.

Idlib na severozahodu Sirije je zadnje večje območje pod nadzorom upornikov, po pričakovanjih pa bo naslednja tarča sirske vojske. V zadnjih mesecih je bila pokrajina prizorišče več eksplozij in napadov. Za nekatere je odgovornost prevzela t. i. Islamska država, večinoma pa so bile posledica spopadov med različnimi skupinami. V zadnjih dneh je tudi režim predsednika Bašarja Al Asada okrepil bombardiranje južnega dela pokrajine, ki jo želi znova osvojiti.

V zadnjih mesecih je sirska vlada s podporo Rusije in Irana dosegla velik napredek v boju proti več uporniškim in džihadističnim skupinam v državi.

V Idlibu umrlo 69 ljudi, tudi 17 otrok