Državi sta potrdili
Državi sta potrdili "nezlomljivo zavezništvo" med njima. Foto: Reuters

Skupna izjava o strateškem partnerstvu med Izraelom in ZDA te zavezuje, da bodo uporabile vsa razpoložljiva sredstva, da bi Iranu preprečile pridobitev jedrskega orožja in Izraelu zagotovile varnost oziroma mu zagotovile zmožnosti, da se sam ubrani pred "kakršno koli grožnjo ali kombinacijo groženj".

Dogovor vključuje tudi zavezo ZDA, da bodo "sodelovale pri soočanju" z oboroženimi organizacijami v tujini, ki jih podpiral Iran. "ZDA nadalje potrjujejo zavezo, da bodo skupaj z drugimi partnerji sodelovale pri soočanju z iransko agresijo in destabilizacijskimi dejavnostmi, bodisi neposredno bodisi prek posrednikov in terorističnih organizacij, kot so Hezbolah, Hamas in palestinski Islamski džihad," piše v izjavi.

Iran sicer zanika podpiranje terorizma in trdi, da podpira uporniške organizacije, ki se borijo proti izraelski in ameriški agresiji, poroča BBC.

Biden je sicer ob prihodu v Izrael dejal, da se bo v okviru izraelsko-palestinskega konflikta še naprej zavzemal za rešitev dveh držav, čeprav se zaveda, da se to v bližnji prihodnosti ne bo zgodilo. "Rešitev dveh držav je po mojem mnenju najboljši način, da se zagotovi zadostna stopnja svobode, blaginje in demokracije za Izraelce in Palestince," je dejal ameriški predsednik.

Biden se vpisuje v knjigo gostov v rezidenci izraelskega premierja. Foto: Reuters
Biden se vpisuje v knjigo gostov v rezidenci izraelskega premierja. Foto: Reuters

Raisi: Iranska oblast prinaša varnost

Iranski predsednik Ebrahim Raisi se je na podpis deklaracije odzval z besedami, da "iranska oblast v regijo prinaša varnost" in da "žal nekatere države na to območje prinašajo negotovost in terorizem z zahoda in ZDA", poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Biden: Ne bomo večno čakali na Iran

Predsednik Biden je še dejal, da ZDA ne bodo večno čakale, da Iran izpolni pogoje, ki jih je postavil Washington za oživitev jedrskega sporazuma iz leta 2015. Pri tem sicer ni podal točnega časovnega roka, še navaja AFP.

ZDA so leta 2018 pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa enostransko odstopile od omenjenega sporazuma iz leta 2015. Zatem so znova uvedle sankcije proti Iranu, ki je posledično začel opuščati svoje zaveze iz sporazuma. Podpisnice sporazuma ga zdaj sicer hočejo obuditi.

Biden še na srečanje s Hercogom in Netanjahujem

Dokument o strateškem partnerstvu sta izraelski in ameriški predsednik podpisala na drugi dan Bidnovega obiska Bližnjega vzhoda. Biden naj bi se v Izraelu sešel tudi z izraelskim predsednikom Izakom Hercogom ter vodjo opozicije in dolgoletnim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Energetsko-prehranski vrh I2U2

Biden in Lapid se bosta skupaj udeležila tudi virtualnega vrha s predstavniki Indije in Združenih arabskih emiratov ali tako imenovane skupine I2U2, kjer naj bi se pogovarjali o poglobitvi sodelovanja na področjih, kot sta energetika in prehranska varnost, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po srečanju s Palestinci v Savdsko Arabijo

Delegacija ameriškega predsednika bo po petkovem srečanju s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom na okupiranem Zahodnem bregu odletela v pristaniško mesto Džeda v Savdski Arabiji. Tam se bo Biden udeležil zasedanja Sveta za sodelovanje v Perzijskem zalivu (GCC). Savdska Arabija predstavlja glavno regionalno konkurenco Iranu.