Tanker je sprva zasegel Gibraltar, a so ga nato izpustili. Foto: Reuters
Tanker je sprva zasegel Gibraltar, a so ga nato izpustili. Foto: Reuters

Ameriško finančno ministrstvo je v petek tanker Adrian Darya 1, ki je prej plul pod imenom Grace 1, razglasilo za "blokirano imetje", pri čemer se sklicujejo na protiteroristično zakonodajo. Ministrstvo je dodalo, da "komur koli, ki bi zagotavljal podporo tankerju Adrian Darya 1, grozijo sankcije". Na črni listi je tudi kapitan ladje.

Iranski zunanji minister Džavad Zarif je ZDA pozval, naj prenehajo s piratstvom in grožnjami, da bi preprečili iransko prodajo nafte tradicionalnim kupcem.

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo, s čimer bi kršil sankcije EU-ja. Gibraltarsko vrhovno sodišče je 15. avgusta odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji.

Ameriške oblasti si vse od takrat neuspešno prizadevajo, da bi ladjo znova zasegli.
Julijska poteza Gibraltarja je povzročila diplomatsko krizo med Veliko Britanijo in Iranom, ki je nato zasegel britanski tanker v Omanskem zalivu.

Adrian Darya 1 prevaža 2,1 milijona sodov nafte, ki je vredna več kot 140 milijonov dolarjev. Iz Irana so v ponedeljek sporočili, da je bila nafta že prodana, kupec, ki bo verjetno podvržen sankcijam ZDA, pa ni znan.

ZDA: Tanker spodbuja terorizem

Ameriško finančno ministrstvo je v izjavi poudarilo, da plovilo nafto prevaža v korist Iranske nacionalne garde, ki jo ZDA označujejo za teroristično organizacijo. Vztrajalo je tudi, da tovrstne ladje s svojimi aktivnostmi podpirajo "zlonamerne aktivnosti Irana in spodbujajo terorizem".

Po navedbah ameriškega zunanjega ministra Mika Pompea je tanker na poti v Tartus, pomembno sirsko pristanišče, kjer je tudi ruska vojaška baza. Po njegovi oceni je "velika napaka" zaupati zagotovilom, ki jih je v zvezi z ladjo podal iranski zunanji minister Džavad Zarif. Ta je v odzivu Pompea na Twitterju pozval, naj "preneha nergati", saj bodo prodajali nafto "vsem kupcem".

Tanker znova spremenil smer

Tanker je sicer v zadnjih dneh večkrat spremenil smer plovbe. Prvotno je bil uradno namenjen v Grčijo, nato pa je v soboto spremenil cilj v pristanišče Mersin na jugu Turčije, saj je Grčija 21. avgusta sporočila, da "iranskemu tankerju ne bo pomagala tovoriti nafte v Sirijo". Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu medtem trdi, da je ladja namenjena v Libanon.

Libanon je te trditve zavrnil, češ da nikoli ne kupuje surove nafte, saj nima lastnih rafinerij. Libanon po navedbah ministrice za energetiko Nade Boustani tudi ni prejel prošnje tankerja za vplutje v katero od svojih pristanišč.

Podjetje Refinitiv, ki sledi ladjam, je danes sporočilo, da je tanker znova spremenil smer. Po novem ni več namenjen v Turčijo in ne pluje proti nobeni specifični destinaciji.