Gibraltar ni želel več zadrževati iranskega tankerja. Foto: Reuters
Gibraltar ni želel več zadrževati iranskega tankerja. Foto: Reuters

Izplutje tankerja, ki se je med pridržanjem preimenoval iz Grace 1 v Adrian Darya 1, je potrdil iranski veleposlanik v Londonu Hamid Baeidinedžad, gibraltarska televizija pa je objavila posnetek, na katerem je videti, kako je ladja v nedeljo okoli 23.00 izplula. Po radarskih podatkih je namenjen v Kalamato v Grčiji.

Gibraltar je v nedeljo zavrnil zahtevo ZDA, naj pridržijo tanker, ki naj bi kršil ameriške sankcije proti Iranu, saj naj bi bila nafta namenjen Iranski revolucionarni gardi, ki so jo v ZDA pred časom razglasili za teroristično organizacijo. Gibraltarska vlada je sporočila, da ne morejo zahtevati tovrstne sodne odredbe, ker ameriške sankcije proti Iranu v Evropski uniji ne veljajo.

Teheran: Ustrahovanje ne vodi nikamor

Iranske oblasti so danes Američane opozorile, naj ne poskušajo znova zaseči tankerja. "Iran je poslal potrebna opozorila ameriškim predstavnikom po uradnih kanalih, naj ne naredijo takšne napake, saj bi imela hude posledice," je dejal predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Musavi. Odločitev gibraltarskega sodišča o izpustitvi tankerja je označil za udarec ameriškemu "unilateralizmu". "Američani niso prav uspešni s svojimi enostranskimi sankcijami, ki nimajo pravne podlage. Morali bi dojeti, da ustrahovanje in unilateralizem v svetu ne vodita nikamor," je dodal Musavi.

Nafta za Sirijo?

Spomnimo, gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU-ja. Gibraltarsko vrhovno sodišče je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji.

Tanker je sicer pred pridržanjem v Gibraltarju plul pod zastavo Paname, a mu je ta nato odrekla pravico do plovbe pod to zastavo, ker naj bi ladja sodelovala ali bila povezana s financiranjem terorizma.

Iran je zaseg tankerja vseskozi označeval za nezakonit.