Tanker bo po novem plul pod iransko zastavo ... Foto: Reuters
Tanker bo po novem plul pod iransko zastavo ... Foto: Reuters

Gibraltarska vlada je sporočila, da ne morejo zahtevati tovrstne sodne odredbe, ker ameriške sankcije proti Iranu v Evropski uniji ne veljajo.

Sorodna novica Po izpustitvi iranskega tankerja ZDA izdale nalog za njegov zaseg

Iranski tanker je še vedno zasidran pri Gibraltarju in naj bi po navedbah iranskega veleposlanika v Združenem kraljestvu Hamida Baeidinejada dvignil sidro v noči z nedelje na ponedeljek.

... in novim imenom. Foto: Reuters
... in novim imenom. Foto: Reuters

Ladjo so medtem preimenovali in ji nadeli novo zastavo. Do pridržanja je tanker plul pod zastavo Paname, a mu je ta nato odrekla pravico do plovbe pod svojo zastavo, ker naj bi ladja sodelovala ali bila povezana s financiranjem terorizma. Zdaj pluje pod iransko zastavo, supertanker pa so iz Grace 1 preimenovali v Adrian Darya-1.

Gibraltarske oblasti so tanker zasegle 4. julija zaradi suma, da je prevažal surovo nafto v Sirijo in s tem kršil sankcije EU-ja. Gibraltarsko vrhovno sodišče je v četrtek odredilo izpustitev tankerja, ker so gibraltarske oblasti od Irana dobile zagotovila, da tanker tovora ne bo izkrcal v Siriji. Iran je zaseg tankerja vseskozi označeval za nezakonit.