Ena izmed ameriških raket je zadela tudi civilno letališče v iraškem mestu Kerbala, ki ga še gradijo. Foto: Reuters
Ena izmed ameriških raket je zadela tudi civilno letališče v iraškem mestu Kerbala, ki ga še gradijo. Foto: Reuters

Ameriška letala so bombardirala pet različnih lokacij, med drugim skladišča orožja te šiitske milice, da ji zmanjšajo zmogljivosti za prihodnje napade na zavezniške cilje. Že v noči s srede na četrtek je bilo v ločenem napadu ubitih 26 šiitskih borcev v Siriji na meji z Irakom, je v četrtek sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Gre za novo zaostrovanje v odnosih z Iranom, ki so se malce umirili v dveh mesecih po raketnem napadu na zavezniške cilje v Iraku, s katerim je Iran odgovoril na ameriško usmrtitev generala iranske revolucionarne garde v Iraku.

Esper: Sprejeli bomo vse potrebne ukrepe

"ZDA ne bodo prenašale napadov na naše ljudi, interese in zaveznike. Kot smo že pokazali, bomo sprejeli vse potrebne ukrepe za zaščito naših sil v Iraku in v regiji," je sporočil ameriški obrambni minister Mark Esper, ki je pooblastila za tovrstne napade dobil od predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Raketni napad na zavezniško oporišče Tadži v sredo je vzel življenja dveh ameriških in enega britanskega vojaka ter ranil 14 ljudi. Na oporišče je priletelo 18 od 107 s tovornjaka izstreljenih raket katjuša.