Oba ubita Američana sta delovala kot inštruktorja iraških sil, ki se neposredno bojujejo proti IS-ju. Do incidenta je prišlo na goratem območju v osrednjem Iraku. Več podrobnosti pa za zdaj ni znanih.

Ameriška vojaka sta delovala kot inštruktorja iraških sil.  Foto: EPA
Ameriška vojaka sta delovala kot inštruktorja iraških sil. Foto: EPA

V misiji sodeluje šest slovenskih vojaških inštruktorjev
V operaciji Neomajna odločenost, ki je namenjena urjenju iraških sil v boju proti IS-ju, sodeluje tudi šest slovenskih vojaških inštruktorjev. Delujejo v Erbilu na kurdskem delu na severu Iraka.

Operacija koalicijskih sil proti IS-ju v Iraku deluje od leta 2014, ko je ta džihadistična skupina v bliskovitih akcijah zasedla obsežna območja Sirije in Iraka. Med drugim tudi drugo največje iraško mesto Mosul. Na tem območju je razglasila kalifat in začela izvajati strogo šeriatsko pravo. V svoje vrste je ta skupina pritegnila tudi veliko borcev iz tujine, predvsem iz Evrope. V Evropi je izvedla tudi več odmevnih terorističnih napadov, kar je okrepilo boj mednarodne skupnosti proti tej skupini.

Strasti so se razplamtele po uboju Solejmanija
Boj proti IS-ju je bil sicer trd in dolgotrajen. Iraške sile so borce IS-ja z urbanih območij pregnale šele konec leta 2017. Vendar pa boj še ni popolnoma končan in še vedno odkrivajo t. i. speče celice džihadistov. Položaj za vojake v tej misiji se je sicer zapletel v začetku januarja, ko so ameriške sile v Bagdadu ubile pomembnega iranskega generala Kasema Solejmanija. To je močno okrepilo napetosti na območju, iraški parlament pa je od vlade v Bagdadu zahteval, da odreče gostoljubje ameriškim vojakom, ker da so ZDA kršile suverenost Iraka.

Iran se je na atentat na Solejmanija odzval z raketiranjem dveh oporišč v Iraku, v katerih so delovali koalicijski vojaki. Napadeno je bilo tudi oporišče v Erbilu, v katerem je bila nameščena šesterica slovenskih vojakov. Slovenska vlada jih je potem dramatično umaknila z misije dobra dva tedna pred predvideno zamenjavo, čeprav so se vmes napetosti z Iranom umirile. Nov kontingent se je nato na urjenje iraških sil vrnil še pred koncem januarja.

So se pa vmes stopnjevale napetosti predvsem s šiitskimi paravojaškimi skupinami, ki jih podpira Iran. Izvedle so že več raketnih napadov na vojaška oporišča v Iraku, v katerih so nastanjeni ameriški vojaki.