Savdska Arabija je največja svetovna izvoznica nafte. Foto: Reuters
Savdska Arabija je največja svetovna izvoznica nafte. Foto: Reuters

Trump se je po seji sveta za državno varnost na sobotna napada z brezpilotnimi letalniki na savdski rafineriji Abkaik in Hurais odzval na Twitterju. Odobril je sprostitev ameriških strateških zalog nafte, če bo to potrebno za stabilizacijo cen, in zahteval povečano proizvodnjo ameriške nafte, da trgi ne bi občutili pomanjkanja. "Imamo ogromno nafte," je zapisal z velikimi tiskanimi črkami.

Dodal je: "Napadeni so bili objekti za črpanje savdske nafte. Obstaja razlog, da verjamemo, da poznamo krivca. Pripravljeni smo na odgovor, a čakamo na Savdsko Arabijo, da še ona pove svoje mnenje. Nato se bomo odločili, kako ukrepati." Neimenovani ameriški uradniki so povedali, da so na mizi vse možnosti, tudi vojaški odgovor.

Visoki predstavnik Iranske revolucionarne garde Amir Ali Hajizade pa je opozoril, da je Teheran pripravljen na vojno, če bo napaden, poroča rt.com.

Ameriška vlada je posredovala posnetke, na katerih je označila škodo po napadu na objektih v rafineriji Abkaik v Savdski Arabiji. Foto: AP
Ameriška vlada je posredovala posnetke, na katerih je označila škodo po napadu na objektih v rafineriji Abkaik v Savdski Arabiji. Foto: AP

Cene nafte v nebo

Cene nafte so po napadih najvišje v šestih mesecih, saj se je količina načrpane savdske nafte zmanjšala za skoraj šest milijonov sodčkov na dan. 159-litrski sod severnomorske nafte brent se je podražil za več kot 10 odstotkov – dosegel je že ceno 71,95 dolarjev, ki je nato padla na 68 dolarjev, 159-litrski sodček zahodnoteksaške nafte pa se je na azijskem trgu podražil za 8,9 odstotka, na 59,75 dolarja.

Zunanji minister Mike Pompeo je odgovornost za napada že v soboto pripisal Iranu. Dejal je: "Iran destabilizira celotno regijo. Podpira razne milice in teroristične skupine. Z orožjem oskrbuje hutijevske upornike v Jemnu. Organizira hekerske kibernetske napade. Podpira morilski Asadov režim v Siriji." Teheran je obtožil za "največji napad do zdaj na svetovno preskrbo z nafto" in dodal, da bo "Iran kaznovan za svojo agresijo".

Obtožbe v Teheranu odločno zanikajo, tamkajšnji predstavnik zunanjega ministrstva je dejal, da so takšne "brezplodne in prehitre obtožbe nerazumne in brez pomena", iranska revolucionarna garda pa je v primeru ameriškega napada zagrozila z izstrelitvijo balističnih raket na ameriške vojaške cilje na Bližnjem vzhodu.

Trump je nato še tvitnil, da gre za "lažne novice", da se je pripravljen z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem srečati brez vnaprejšnjih pogojev. "Netočno poročanje kot običajno," je bil jasen.

Kakšne bodo varnostne posledice po napadu v Savdski Arabiji?
Negotove razmere so že vplivale na dvig cene nafte. Foto: AP
Negotove razmere so že vplivale na dvig cene nafte. Foto: AP

ZDA: Napad ni mogel biti izveden iz Jemna

Odgovornost so sicer prevzeli hutijevski uporniki v Jemnu. Šiitski hutijevci imajo podporo Irana, že leta pa jih bombardira koalicija sunitskih držav na čelu s Savdsko Arabijo. To tudi ne bi bil prvi hutijevski tovrstni napad ali poskus napada na Savdsko Arabijo.

A vojaška koalicija pod vodstvom Savdske Arabije v svojih prvih ugotovitvah preiskave napadov vztraja, da je bil napad izveden z iranskim orožjem in naj ne bi bil sprožen iz Jemna.

"Prvi rezultati kažejo, da je orožje iransko in sedaj poskušamo ugotoviti lokacijo. Teroristični napad ni izviral iz Jemna, kot to trdijo Hutiji," je na novinarski konferenci v Riadu dejal tiskovni predstavnik koalicije, polkovnik Turki al-Malki. Napovedal je, da bodo javnost obvestili o lokaciji, od koder so vzleteli droni, ko bodo to ugotovili.

Neimenovani ameriški uradniki vztrajajo, da satelitski posnetki in drugi obveščevalni podatki kažejo, da napad ni mogel biti izveden iz Jemna na jugu, ampak bolj verjetno iz Iraka ali Irana. Irak je zanikal, da bi bilo njegovo ozemlje uporabljeno za napad.

Ameriški minister za energetiko Rick Perry je na letnem srečanju Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju izjavil, da so bili napadi na savdsko naftno infrastrukturo "namerni napad na globalno ekonomijo in globalni energetski trg". "Kljub iranskim malignim poskusom smo prepričani, da je trg odporen in bo reagiral pozitivno," je še dejal Perry in nakazal, da so ZDA pripravljene sprostiti svoje naftne rezerve, če bo potrebno

Posnetki kažejo 19 zadetkov na dveh energetskih objektih. V napadu ni bilo žrtev.

Napadi na največjo rafinerijo na svetu Abkaik in drugo največje savdsko nahajališče nafte Hurais so zmotili črpanje 5,7 milijona sodov nafte na dan, kar je polovica načrpane nafte Savdske Arabije oziroma več kot pet odstotkov dnevnih svetovnih zalog.

Trump odobril sprostitev zveznih zalog nafte

Kdaj in kako bo Riad nadomestil izpad proizvodnje?

A savdski minister za energijo, princ Abdulaziz bin Salman, je napovedal, da bo država z obsežnimi zalogami poskrbela, da na trgu ne bo prevelikega šoka zaradi padca proizvodnje, strokovnjaki pri Energy Intelligence pa so napovedali, da bi lahko naftna družba Aramco že danes nadomestila do 40 odstotkov izgubljene proizvodnje nafte, kar je približno 2,3 milijona sodov.

Medtem pa so pri Wall Street Journal dejali, da bo trajalo več tednov, da bo Savdska Arabija popolnoma nadomestila izpad proizvodnje in odpravila škodo.

Oglasili so se tudi iz Rusije, kjer so dejali, da "je treba počakati na razvoj dogodkov v Savdski Arabiji, preden bo padla odločitev o spremembah v ruskem črpanju nafte".

Iz sveta pozivi k zadržanosti

Medtem se iz sveta vrstijo pozivi k umirjanju žogice. Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Federica Mogherni je glede obtožb ZDA na račun Irana v povezavi z napadi na savdsko naftno infrastrukturo v pozvala k največji zadržanosti. Kot je dejala, je treba "jasno ugotoviti dejstva in določiti odgovornost za ta gnusni napad".

Podobno so menili tudi v Kremlju, kjer so posvarili pred prenagljenimi odzivi po napadih na savdsko naftno industrijo. "Vse države pozivamo, naj se vzdržijo prenagljenih ukrepov ali zaključkov, ki bi lahko poslabšali razmere, ter naj ravnajo na način, ki bo pripomogel k izboljšanju razmer," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin je kasneje v Ankari, kjer je potekal tristranski vrh o Siriji, ponudil Savdski Arabiji nakup ruskega protiraketnega sistema. "Pripravljeni smo pomagati Savdski Arabiji, tako da bo lahko zaščitila svoje ozemlje," je dejal. Dodal je, da Savdska Arabiji lahko zaščiti svoje ozemlje podobno, kot sta to storila Iran, ki je kupil ruski protiraketni sistem S-300, in Turčija, ki je kupila ruski protiraketni sistem S-400.