V soboto je bila tarča napada največja rafinerija nafte na svetu Abkaik, zaradi česar borzni analitiki napovedujejo rast cene nafte. Foto: Reuters
V soboto je bila tarča napada največja rafinerija nafte na svetu Abkaik, zaradi česar borzni analitiki napovedujejo rast cene nafte. Foto: Reuters

Črpanje nafte se je zmanjšalo za 5,7 milijona 159-litrskih sodov, kar je skoraj polovica običajne količine. Savdske oblasti sicer zagotavljajo, da gre le za začasen učinek, ki ga bodo delno nadomestili s sprostitvijo naftnih rezerv na trgu.

"Vsakršen napad na Savdsko Arabijo bo zagotovo stresel trg nafte, saj ima trenutno največje kapacitete," je za portal DW dejala predsednica za analizo energetskega trga Bernadette Johnson. Delnice energetskega sektorja so ob današnjem odprtju padle za 4,7 odstotka, delnice bančnega in telekomunikacijskega sektorja pa po tri odstotke.

ZDA znova kažejo s prstom na Iran, čeprav nimajo dokazov

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je odgovornost za napad pripisal Iranu. "Teheran je odgovoren za skoraj 100 napadov na Savdsko Arabijo, medtem ko se Rohani in Zarif pretvarjata glede sodelovanja v diplomaciji. Iran pa je zdaj izvedel nepredstavljiv napad na največjo dobaviteljico nafte. Dokazov, da bi bil napad izveden iz Jemna, ni," je zapisal na Twitterju. Pompeo ob tem ni navedel, ali imajo morebiti ZDA dokaze, da je napad izvedel Iran.

Savdski prestolonaslednik princ Mohamed bin Salman je v telefonskem pogovoru z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom zatrdil, da njegova država "želi in zmore odgovoriti na te teroristične napade".

Francija obsodila napad

Napad na rafinerijo nafte je obsodila Francija, ki meni, da "tovrstna dejanja le poslabšujejo odnose v regiji in višajo možnost konflikta. S tem morajo nemudoma končati," so zapisali v uradni izjavi.

Teheran se brani

Tečaji delnic na borzi v Riadu so se po napadih znižali. Foto: Reuters
Tečaji delnic na borzi v Riadu so se po napadih znižali. Foto: Reuters

Iransko zunanje ministrstvo je ameriške obtožbe označilo za absurdne in izrazilo prepričanje, da gre zgolj za izgovor za morebitno maščevanje ZDA Iranu. "Ker je ameriška politika maksimalnega pritiska na Iran spodletela, so se Američani zdaj zatekli k velikim lažem," je izjavil tiskovni predstavnik ministrstva Abas Musavi.

Dodal je, da Pompeove izjave niso verodostojne, iz česar bi lahko sklepali, da ZDA s takimi podtikanji sledijo drugačnim ciljem, kot trdijo.

Napad na največjo rafinerijo nafte na svetu

V Savdski Arabiji sta bili v soboto tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik.

Oba napada sta zanetila požar, ki so ga kmalu spravili pod nadzor. Ob Abkaiku je bilo tarča napada tudi drugo največje nahajališče nafte v državi Hurais. Oblasti so sprožile preiskavo.

Hutijevski uporniki napovedujejo "še večje in bolj boleče" napade

Hutijevski uporniki v Jemnu napovedujejo nove napade na Savdsko Arabijo. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki v Jemnu napovedujejo nove napade na Savdsko Arabijo. Foto: Reuters

Odgovornost za napade v času regionalnih napetosti z Iranom so prevzeli hutijevski uporniki iz sosednjega Jemna, ki jih podpira Iran. Odgovornost so prevzeli za "veliko operacijo, v katero je bilo vključenih 10 brezpilotnih letal", poroča portal DW. Poudarili so, da gre za zakonit odgovor na vojaško posredovanje koalicije pod vodstvom Savdske Arabije proti njim v Jemnu. Obljubili so, da bo njihova naslednja operacija "še večja in bolj boleča".

V zadnjih mesecih so hutijevski uporniki iz sosednjega Jemna izvedli več napadov z raketami in brezpilotnimi letali na savdska letalska oporišča in druge tarče. Napade so utemeljevali kot maščevanje za letalsko obstreljevanje njihovih območij v Jemnu koalicije pod vodstvom Savdske Arabije.