Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu je bilo v zadnjih mesecih tarča več napadov. Foto: EPA
Ameriško veleposlaništvo v Bagdadu je bilo v zadnjih mesecih tarča več napadov. Foto: EPA

Po navedbah varnostnega vira je med nedeljskim napadom ena izmed raket zadela kantino, dve pa sta končali nedaleč stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ranjeni so bili najmanj trije ljudje. Gre za prvi napad v več letih, v katerem so bili poškodovani.

Iraški premier Adel Abdul Mahdi je napad obsodil in dodal, da bi nadaljevanje takšnih napadov lahko Irak privedlo do tega, da bi postalo bojišče.

"Pozivamo iraško vlado, naj izpolni svoje obveznosti glede zaščite naših diplomatskih objektov," so po nedeljskem obstreljevanju sporočili iz State Departmenta.

Ameriško veleposlaništvo in iraška vojaška oporišča, v katerih so nastanjeni ameriški vojaki, so bili v preteklih mesecih večkrat tarče raketnih napadov. Za napade ni nihče prevzel odgovornosti, Washington pa je krivdo pripisal oboroženim iraškim skupinam, ki jih podpira Iran.

State Department je v sporočilu za javnost navedel, da se je od lanskega septembra na ameriško osebje v Iraku zgodilo več kot 14 napadov milic, ki jih podpira Iran. "Varnostne razmere ostajajo napete in oborožene skupine s podporo Irana ostajajo grožnja. Zato torej ostajamo na preži," so dodali.