V Erbilu je deloval kontingent šestih slovenskih vojakov. Foto: BoBo
V Erbilu je deloval kontingent šestih slovenskih vojakov. Foto: BoBo

Na obrambnem ministrstvu (Mors) navajajo, da so vojaki na odhod pripravljeni in da se bo to izvedlo, "kot je predvideno". Do tega naj bi sicer po prejšnjih zagotovilih prišlo najpozneje 1. februarja.

Državna sekretarka na ministrstvu za obrambo Nataša Dolenc je zatrdila, da "so vojaki pripravljeni" in da bodo rotacijo v operaciji Neomajna odločenost v Iraku izvedli, kot je predvideno. Kdaj natančno, se ni želela opredeliti. Z Morsa so nato pisno sporočili, da bodo o času izvedbe rotacije javnost pravočasno obvestili.

Dolenčeva je po seji vlade še pojasnila, da so na obrambnem ministrstvu v rednih stikih z zunanjim ministrstvom "in drugimi partnerji, tako kot vedno in pri vseh operacijah". "Ta komunikacija je stalna in ni nobenih posebnosti. Zadevo bomo izvedli, kot je načrtovano," je zagotovila in dejala, da "obrambni sistem normalno deluje".

Predsednika države in vlade ter minister za obrambo lahko nosijo črne usnjene jopiče, ki so del osnovne moške službene uniforme Slovenske vojske (SV), so na poslansko vprašanje Mihe Kordiša odgovorili na obrambnem ministrstvu. Poslanca Levice je motilo, da politiki z nošenjem "pilotskih jaken" vzbujajo vtis, da so pripadniki SV ali uradne osebe. Črne usnjene jopiče z njihovimi imeni in slovensko zastavo so predsednik republike, predsednik vlade in minister za obrambo sicer zadolžili v Slovenski vojski.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je prav tako potrdila, da jih je zunanji minister na seji vlade seznanil s pismom Morsu. Med naslovniki je bil tudi premier Marjan Šarec, ki je po besedah Bratuškove dejal, "da bi se zadeva dala rešiti tudi kako drugače". Sicer pa je Bratuškova poudarila, da Cerarjevo pismo ne bi smelo priti v javnost.

Predčasen odhod iz Erbila

Slovenija je šest vojaških inštruktorjev, ki so v Kurdistanu na severu Iraka urili iraške varnostne sile v boju proti teroristični skupini Islamska država, predčasno umaknila po iranskem raketnem napadu 8. januarja na bazo, v kateri so bili nameščeni.

Slovenski obrambni minister Karl Erjavec je po kar nekaj zapletih, ko naj bi se vojaki najprej umaknili skupaj z nemškimi, nato pa so Erbil zapustili le oni, pojasnjeval, da to ne pomeni tudi umika Slovenije iz operacije v Iraku. Zagotovil je, da je prišlo le do "relokacije" vojakov in njihove predčasne vrnitve z misije, ker da tako ali tako ne morejo opravljati nalog, torej urjenja kurdskih sil. Je pa tedaj zatrdil, da se bodo slovenski vojaki v Irak vrnili najpozneje s 1. februarjem, kot je bilo predvideno že tudi sicer, lahko pa tudi že prej, če bi se urjenje kurdskih vojakov obnovilo. Ali je do tega morda vmes že prišlo, na Morsu nimajo informacij.

"Glede na trenutno varnostno situacijo v regiji in prisotnost vseh ostalih zaveznikov se je minister Cerar zaradi verodostojnosti Slovenije v zavezništvu zavzel za čimprejšnjo zagotovitev vnovične prisotnosti naših vojakov inštruktorjev v Erbilu. S temi informacijami je minister Cerar danes seznanil tudi člane vlade," so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

SV se vrača v Erbil?