ZDA so že v začetku meseca sporočile, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (Unrwa). Foto: Reuters
ZDA so že v začetku meseca sporočile, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (Unrwa). Foto: Reuters

Novico je sporočil predstavnik palestinskih oblasti Sajeb Erekat in ta korak obsodil kot "še en dokaz politike kolektivnega kaznovanja Palestincev", ki ga izvaja Bela hiša.

"Ameriški predstavnik nas je obvestil o odločitvi o zaprtju palestinske misije v ZDA," je v izjavi za javnost zapisal Erekat, ki je drugi človek Palestinske osvobodilne organizacije. "Gre za nov oris politike kolektivnega kaznovanja, ki ga Trumpova administracija izvaja proti palestinskemu ljudstvu in ki mu je že odvzela finančno pomoč za človekoljubne dejavnosti, vključno s področji zdravstva in izobraževanja," je bil kritičen Erekat. "To nevarno zaostrovanje kaže, da skušajo ZDA razbiti mednarodni sistem za prikrivaje izraelskih zločinov," je še menil.

Washington povečuje pritisk
ZDA so že na začetku meseca sporočile, da ne bodo več financirale agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (Unrwa), ki skrbi za pet milijonov palestinskih beguncev. New York Times je takrat poročal, da želi Trumpova administracija z ukrepom povečati pritisk na palestinske voditelje, da sprejmejo novi ameriški "ultimativni" predlog mirovnega sporazuma z Izraelom, ki ga ZDA že nekaj časa napovedujejo.

Palestinci so po enostranskem priznanju Jeruzalema kot izraelske prestolnice decembra 2017 prekinili stike s predstavniki ZDA.