Prizor iz šole v Gazi, ki jo upravlja UNRWA. Foto: Reuters
Prizor iz šole v Gazi, ki jo upravlja UNRWA. Foto: Reuters
UNRWA
Šola, ki jo upravlja UNRWA, v begunskem taborišču Aida v Betlehemu na Zahodnem bregu tik ob izraelskem zidu in vojaški nadzorni točki. Propad UNRWA-ja njegovi nasprotniki vidijo kot ključen del konsolidacije apartheida in poraza palestinskega boja, meni britanski novinar Ben White. Foto: Reuters
Taborišče v Libanonu
V begunskih taboriščih v regiji živi več kot pet milijonov Palestincev. Prizor iz Libanona. Foto: EPA
UNRWA
Krčenje sredstev bo še posebej močno prizadelo Gazo, kjer živi okoli dva milijona ljudi, od tega jih je 1,3 milijona beguncev. Okoli 80 odstotkov prebivalcev je odvisnih od humanitarne pomoči. Foto: EPA
ZDA prekinile pomoč palestinskim beguncem

Odločitev o prekinitvi financiranja UNRWA-ja je v petek sporočilo ameriško zunanje ministrstvo, češ da je agencija "nepopravljivo polna napak". Washington agenciji ZN-a po besedah tiskovne predstavnice Heather Nauert očita, da "v nedogled širi skupnost tistih, ki so upravičeni do pomoči, kar je nevzdržno in zaradi česar je že leta v krizi".

Tiskovni predstavnik UNRWA-ja Chris Gunnes je v vrsti tvitov izrazil presenečenje nad odločitvijo Washingtona, ki je decembra lani obnovil dogovor o financiranju. Zavrnil je tudi oznako "šol, zdravstvenih centrov in programov za nujno pomoč" kot agencijo, nepopravljivo polno napak. UNRWA namreč že 70 let palestinskim beguncem omogoča izobraževanje, zdravstvo in socialno pomoč ter pomoč v hrani.

Generalni sekretar ZN-a Antonio Guterres je poudaril, da "agencija uživa njegovo polno zaupanje" ter druge države pozval, naj ji pomagajo zapolniti nastalo finančno luknjo, da bo lahko še naprej skrbela za pomoč življenjskega pomena.

Tiskovni predstavnik palestinske samoupravne oblasti Nabil Abu Rdajna je odločitev Washingtona označil za "očiten napad na palestinsko ljudstvo v nasprotju z resolucijami ZN-a". Dodal je, da "takšna kazen ne bo spremenila dejstva, da ZDA nimajo več vloge v regiji in da niso del rešitve", poroča Al Džazira.

UNRWA na pomoč pregnanim Palestincem
UNRWA Palestincem, ki že več kot pol stoletja živijo pod izraelsko okupacijo v Gazi in na Zahodnem bregu, ter palestinskim beguncem brez lastnih sredstev zagotavlja zdravstvo, šolstvo in nujno pomoč za preživetje že od leta 1949, torej kmalu po ustanovitvi Izraela leta 1948, pred katero so sionistične paravojaške enote pregnale več kot 700.000 Palestincev, da bi vzpostavile judovsko večino v novi državi. Več Palestincev je postalo beguncev tudi v oziroma po izraelsko-arabski vojni leta 1967, ko je Izrael napadel sosede in med drugim vojaško zasedel še preostalih 22 odstotkov Palestine.

Agencija ZN-a trenutno pomaga petim milijonom palestinskih beguncev na okupiranih palestinskih ozemljih, torej na Zahodnem bregu in v Gazi, pa tudi v begunskih taboriščih v sosednjih Jordaniji, Libanonu in Siriji.

ZDA so njena največja posamična donatorka, saj prispevajo okoli 30 odstotkov vseh sredstev, navaja portal Deutsche Welle.

Lani so ZDA agenciji namenile 365 milijonov ameriških dolarjev (305 milijonov evrov), Trumpova administracija pa ji je ob zahtevi sprememb letos namenila samo 65 milijonov dolarjev.

Konec ameriških sredstev bo dodatno poslabšal že tako zelo slabe razmere na okupiranih palestinskih ozemljih, še posebej v Gazi, ki je že 11 let pod izraelsko-egiptovsko zaporo.

Odločitev Washingtona o koncu financiranja UNRWA-ja sledi odločitvi, da bodo ZDA ukinile tudi 200 milijonov dolarjev vredno gospodarsko pomoč Palestincem. UNRWA opozarja, da bodo letos težko zagotovili pomoč palestinskim beguncem, če ne bodo pridobili manjkajočih 200 milijonov dolarjev. Nemčija, zalivske in druge države so že napovedale, da bodo agenciji namenile več sredstev, a ni jasno, ali bo to dovolj, navaja Deutsche Welle.

ZDA so odločitev o zmanjšanju sredstev januarja letos sprejele po Trumpovem tvitu, v katerem se je pritoževal, da ZDA ne dobijo dovolj spoštovanja, čeprav so največja donatorka omenjeni agenciji. Trumpov tvit je sledil odločitvi večine članic Generalne skupščine ZN-a, da podprejo resolucijo proti ameriškemu priznanju Jeruzalema kot glavnega mesta Izraela, kar je v nasprotju z zavezujočimi resolucijami ZN-a.

Administrativno zmanjšanje števila beguncev
Ameriška vlada zahteva tudi zmanjšanje števila palestinskih beguncev, s petih milijonov na pol milijona. Kot begunce naj bi se tako šteli le ljudje, ki so bili neposredno pregnani s svojih domov pred 70 leti, ne pa tudi njihovi potomci. Palestinski veleposlanik v ZDA Husam Zomlot je dejal, da ZDA niso pristojne, da določajo status palestinskih beguncev. "S prevzemom najbolj skrajne izraelske retorike o vseh vprašanjih, vključno z vprašanjem pravic več kot petih milijonov palestinskih beguncev, je ameriška administracija izgubila status mirovnega posrednika in škodi ne samo že tako vnetljivemu položaju, ampak tudi možnostim za mir v prihodnosti," je izpostavil.

Izrael zadovoljen
Izrael je odločitev ZDA, svoje ključne zaveznice, pozdravil. Neimenovani predstavnik urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je ob tem "utrditev begunskega statusa Palestincev" označil za enega od problemov, ki ohranjajo bližnjevzhodni konflikt. Podprl je še napoved Washingtona, da bo skušal najti način, da odločitev ne bo prizadela "nedolžnih Palestincev".

Izrael zaradi zagotavljanja t. i. judovskega značaja države oziroma judovske večine palestinskim beguncem vse od ustanovitve države prepoveduje vrnitev na njihove domove, ki so na ozemlju današnjega Izraela, zavrača pa tudi izplačilo odškodnine. Pravico palestinskim beguncem do vrnitve na svoje domove ali odškodnine dodeljujejo številne resolucije ZN-a. Prvič je to decembra leta 1948 priznala resolucija Generalne skupščine ZN-a 194.

ZDA prekinile pomoč palestinskim beguncem